Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 19.06.2024

Datum objave: 30.11.2023.

Određivanje mjesta iskakanja padobranaca

Spottiga ili nalet zrakoplova u padobranstvu

spotting

Određivanje mjesta izlaska iz zrakoplova ključna je vještina u svijetu padobranstva, osiguravajući da skakači iskoče/napuste zrakoplov na pravom mjestu kako bi stigli do planirane zone letenja i prizemljenja. To uključuje promatranje i određivanje ispravne točke izlaska, uzimajući u obzir čimbenike poput odstupanja vjetra i kretanja zrakoplova. 

Zašto je spotting važan?

Odabir ispravne točke iskakanja

Određivanje mjesta izlaska pomaže padobrancima ispunjavati svojeg cilja da slete na određeno planirano područje. Uključuje odabir optimalne točke izlaska i usmjeravanje pilota prema njoj.

Osnovna sposobnost za licenciranog padobranca

Skakači moraju pokazati osnovne sposobnosti određivanja mjesta izlaska prije stjecanja A dozvole, naglašavajući temeljnu ulogu ove vještine u obuci padobranaca.

Kontinuirana praksa u težim okolnostima

Određivanje mjesta izlaska postaje izazovnije u različitim uvjetima, zahtijevajući od padobranca  kontinuiranu praksu i proučavanje kako bi savladali vještinu pravilnog spotinga

Spotting se radi za sve padobrance u avionu

Osobe koje određuju mjesto izlaska moraju uzeti u obzir ispravne točke iskakanja ne samo za pojedinačne padobrance već i za sve pojedinačne padobrance ili grupe padobranca koje iskaču na istom prolazu (Jump Run-u) iz većeg zrakoplova.

Što je sve potrebno za kvalitetan spotting

Poznavanje Drop Zone (DZ) i okoline

Padobranci bi trebali promatrati i razgovarati s onima koji su već skakali kako bi odredili ispravan smjer skakanja i točke izlaska i otvaranja padobrana. Metoda procjene točke izlaska i otvaranja temelji se na prognozi vjetra po visinama. Visine koje treba uzeti u obzir su visina iskakanja, visina otvaranja padobrana i vjetar na doskočištu

Promatranje iz zrakoplova

Određivanje točke izlaska radi se na način da promatranjem iz zrakoplova moramo odrediti smjer aviona i usmjeriti ga prema željenom pravcu u odnosu na smjer vjetra. Važno je iz aviona odrediti točku iznad koje se avion trenutno nalazi. Tehniku promatranja možete pogledati u sljedećem video

Redosljed iskakanja

Nakon kvalitetnog Spottinga potrebno je uzeti u obzir sve individualce i grupe u avionu te iskakanje započeti u odnosu na poznatu jačinu vjetra tako da  svi padobranci mogu sigurno sletjeti na određenu lokaciju doskočišta. 

Više o redosljedu skakanja možete pročitati u idućem članku: Redoslijed iskakanja – Exit order

Zaključno, savladavanje Spottinga nije važno samo za individualnu sigurnost, već i za opću koordinaciju i sigurnost grupnih aktivnosti u dinamičnom i uzbudljivom svijetu padobranstva.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti