Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 16.04.2024

Datum objave: 19.03.2020.

Plan potrebnog razmaka za otvaranje padobrana

Redoslijed iskakanja – Exit order

skydive-the-hill

Postoji mnogo različitih pogleda na redoslijed izlaza (eng: Exit order), iako se samo neki temelje na fizici. Sljedeći plan redoslijeda izlaza temelji se na načelu vremena do kojeg skakač ostaje ispod zrakoplova s obzirom na trenje ili otpor koje tijelo proizvodi u slobodnom padu. Kad se tijelo nalazi u položaju slabijeg trenja ili otpora npr. „head down“ putanja tijela od trenutka izlaza do pravilnog vertikalnog pravca trajat će duže, kako linijski tako i vremenski.

Najbrži padobranci u slobodnom padu su „freeflyeri“ što znači da ostaju „ispod zrakoplova“ najduže. U slučaju da „freeflyer“ prvi iskoči iz zrakoplova, njegova putanja će ga voditi naprijed u smjeru leta zrakoplova a često i iza te ispod putanje „flat flyersa“ koji su iskočili nakon njega. Ova situacija se događala mnogo puta te je na temelju nje napravljen i ovaj „Exit order“. Radi toga najbolji način da se napravi maksimalna separacija između padobranaca pri otvaranju padobrana je da „Flat“ skakači (Neutralan položaj tijela) iskaču prije „Freefliersa“ bez obzira na visinu otvaranja.

Dodatno, potrebno je uzeti u obzir veličinu grupe padobranaca pri planiranju redoslijeda iskakanja jer je najveća mogućnost da zadnja grupa koja iskoči iz zrakoplova završi s prizemljivanjem izvan aerodroma ili planirane zone prizemljenja. Velike grupe bi trebale iskakati prije malih grupa po principu „potrebe mnogih nadmašuju potrebe nekolicine“ uobičajene u ljudskoj civilizaciji. Iako je to dobar plan napravljen je iz drugih razloga. Velike skupine imaju tendenciju otvaranja niže od malih skupina zbog fiksiranja na zadatak te više vremena potrebnog za „track away“ postupak separacije za stvaranje sigurne razmaka. To znači da bi sudionici velikih grupa trebali otvoriti bliže zoni prizemljenja. Nadalje, male grupe imaju opciju ranijeg odvajanja (eng: Breaking) i „track“ separacije okomito na „Jump run“ (Pravac zrakoplova pri kojem padobranci iskaču) te otvaranja na višoj visini da kompenziraju kasnu točku izlaza iz zrakoplova (eng: Long spot) a sto je teže ostvariti velikim grupama padobranaca.

Slijed izlaza iz zrakoplova

Sve navedeno nas dovodi do preliminaranog plana u kojem prvi zrakoplov napuštaju „Flat“ padobranci u grupama veća prama manjoj a nakon toga „Freeflieri“. Međutim, kako neiskusni freeflieri vremenski ostaju ispod zrakoplova mnogo kraće nego vertikalno orijentirani freeflieri koji mogu postići savršeni kut s minimalnim otporom na relativni vjetar „zero angle“, redoslijed bi trebao biti najmanje iskusni te nakon njih najiskusniji. Ova metoda također omogućava iskusnijim skakačima da promatraju odvoj iz aviona onih manje iskusnih što im daje priliku za podijeliti korisne savjete te omogućiti dodatno vrijeme na vratima prije odvoja iz zrakoplova. Ako je padobranac ili grupa koja je iskočila prije vas još uvijek ispod zrakoplova, ne iskačite! Kada ste u nedoumici pričekajte još malo.

Nakon „flat“ i „Freefly“ padobranaca ostaju nam učenici padobranci te nakon njih tandemi. Tandem šaljemo nakon učenika iz nekoliko razloga: U slučaju izvan aerodromskog prizemljenja sigurnije je za Tandem instruktora da prizemlji na nepoznatu lokaciju nego učenik padobranac. Nadalje, učenici povremeno mogu otvoriti na nižoj visini nego je planirano što ne samo da povećava rizik od prizemljenja izvan aerodroma nego povećava i mogućnost da i instruktor prizemlji izvan aerodroma jer u pravilu otvaraju padobran niže nego učenici. U drugu ruku, Tandem instruktori imaju izbor otvoriti kada god požele ako vide razlog za to što omogućava i kamermanu (Ako prati tandem) da otvori više te se vrati na planiranu zonu prizemljenja.

Zadnje grupe koje treba razmotriti su tzv. Horizontal padobranci poput „Track“ skakača ili Wingsuit skakači koji u pravilu iskaču posljednji. Iskusni „Horizontalni skakači“ mogu se lako udaljiti i separirati od ostalih padobranaca te be mogli izaći kada god žele, međutim u slučaju dvije ili više „horizontalnih“ grupa plan se mora napraviti i pridržavati s oprezom. Na primjer, prva Track grupa može izaći prva i trackati na desnu stranu zrakoplova a druga grupa izlazi zadnja i tracka na lijevu stranu zrakoplova. Najbolje je izbjeći tri „Horizontalne grupe“ ili dodati drugi prolaz zrakoplova. Ako ovoj jednadžbi još dodamo i Wingsuitere tada plan postaje još mnogo „Kreativniji“.

Link na orginalnu objavu

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti