Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 19.06.2024

Datum objave: 28.01.2021.

Problem kod prizemljenja

Prizemljenje padobranom i prinudni postupci

prinudno-prizemljenje

Prizemljenje pri jakom vjetru, turbulenciji ili Termici

Prizemljenje padobranom po jakom vjetru

Ako se nađete u jakom vjetru te padobran ima tendenciju leta unatrag, pogledajte iza sebe za mogućim preprekama poput građevinskih objekata, ograda, drveća isl. S malim ispravkama pravca možete izbjegnuti prizemljenje na potencijalne prepreke.

Na prizemljenju po jakom vjetru, preporučuje se ulaskom u završni prilaz odspojiti RSL radi potencijalnog odbacivanja padobrana nakon prizemljenja i sprečavanja otvaranja rezerve. Kada prizemljujete po jakom vjetru, čim dotaknete tlo, okrenite se prema padobranu, pustite jednu komandu i povucite drugu koliko je moguće da biste uzrokovali rušenje, odnosno gašenje i ispuhivanje padobrana. U istom trenutku optrčite padobran da biste spriječili danje punjenje padobrana zrakom. Ukoliko ne uspijete izvesti navedene radnje i  padobran vas vuče po zemlji, ako već niste, odspojite RSL i odbacite glavni padobran.

 • Pogled iza sebe i potraga za alternativom i preprekama
 • Odspojiti RSL
 • Okret prema padobranu nakon dodira sa tlom
 • Povlačenje komandi do kraja ili optrčavanje kupole

Prizemljenje padobranom po Turbulenciji

Kao što je bilo spomenuto ranije, na turbulentni zrak se može naići na svim visinama i poznat je po tome da može zatvoriti bočne komore i uznemiriti padobran. Turbulencija može nastati za vjetrovitih dana ili za vrućih dana bez vjetra. Bočne komore punimo zrakom laganim pumpanjem odnosno kočenjem padobranom.

Turbulencije blizu zemlje mogu nastati opstrujavanjem zraka preko prepreka poput zgrada, drveća i sl. Izbjegnite slijetanje u područja niz vjetar od bilo kakvih prepreka. Što je vjetar jači, dalje niz vjetar će turbulencija postojat te što je objekt veće visine to će i turbulencija biti viša. Turbulencija se može protezati i do 20 puta duže u odnosu na visinu prepreke. To znači da za drvo visine 15 metara može značiti i do 300 metara turbulencije niz vjetar od njega. Turbulencija također nastaje iza četvrtastih (engl. ram-air) padobrana. Držite se dalje od područja neposredno iza, i pod 45 stupnjeva prema gore iz putanje drugih padobrana.

Pri prizemljivanju u turbulenciji preporučuje se od završne točke imati komande na 0% kočenja čime ćemo postići maksimalnu brzinu padobrana te time i imati maksimalnu stabilnost. Kočenje i prizemljenje vršimo na standardan način.

 • Turbulencija je do 20 puta duža u odnosu na prepreku
 • Držati padobran na punoj brzini (0% kočenja radi postizanja brzine). Standardno kočenje

Prizemljenje padobranom po Termici

Termika je atmosfersko okomito uzlazno strujanje vlažnog i toplog zraka. Termike nastaju zagrijavanjem površina tla a time i okolnog zrako koji se tada manje gustoće od hladnog zraka diže prema gore. Prolazak kroz Termiku možemo osjetiti u nemirnosti kupole ali i po iznenadnom uzgonu padobrana. Ako se u tom podizanju nađemo na  prizemljenju, potrebno je prvo pričekati kratki trenutak na izlazak iz Termike prije samog završnog kočenja. Ako bi zakočili u Termici lako bi se mogli naći u previsokom kočenju te naglom poniranju sa već zakočenim padobranom kojeg bi uzrokovao izlazak iz Termike. Termika se obično širi s visinom tj. promjer joj raste s rastom visine. 

 • Pričekati na izlaz iz termike i tek tada ići na standardno prizemljenje.

Izbjegavanje prepreka

Pri prizemljenju padobranom važno je držati se osnovnih prioriteta i pravila. Izbjegavanje prepreka je jedan od najvažnijih. Prisjetimo se svih prioriteta redom:

 1. Prizemljiti s krilom padobrana u pravcu: nije dozvoljeno skretanje prilikom završnog prizemljenja jer može dovesti do ozbiljnih ozljeda
 2. Prizemljiti na čistu površinu, Izbjegnuti prepreke: Izabrati čistu površinu bez prepreka. Sa točke završnog prilaza sa 100 metara po potrebi napraviti nježne korekcije pravca (skretanje do 15 stupnjeva) da bi se izbjeglo prizemljenje na prepreke poput drveća, vozila i sl.
 3. Prizemljiti sa minimum 50% kočenja: U slučaju prizemljenja bez kočenja padobrana, brzina bi bila vrlo velika te bi na taj način rizik za ozljede bi mnogo veći. Uvijek nastojimo sletjeti s barem 50% kočenja.
 4. Spremnost na prinudni postupak za prizemljenje: U svakom trenutku prilikom prizemljenja potrebno je biti spreman na postupak za prinudno prizemljenje.
 5. Prizemljiti u vjetar: Kako padobran ima svoju vlastitu brzinu kretanja tako će i okretanja u vjetar dodatno smanjiti brzinu i usporit padobranca pri prizemljenju. Prizemljenje u vjetar, unatoč učenju neki škola nije prvi prioritet. Mnogo je važnije prizemljiti na površinu bez prepreka nego u vjetar na površinu sa preprekama,

Iako nam je izbjegavanje prepreka pri prizemljenju padobranom jedan od najvažnijih prioriteta, u toj situaciji se svaki padobranac može naći te je iz istog razlog vrlo važno točno znati prinudne postupke za svaku od njih.

Prizemljenje na prepreke

Prizemljenje na vodu

Postoje dvije vrste prizemljenja na vodu – ona koja su planirana i ona koja nisu. Postupci za ove dvije vrlo različite vrste prizemljenja nisu isti.

Neplanirano

Pri neplaniranom prizemljenju na vodu uvijek nastojite prizemljit blizu obale, plovila ili drugih plutajućih naprava. Olabavite do kraja grudni obuhvat i odspojite RSL. Okrenite padobran u vjetar i uđite u vodu sa plućima punima zraka. Ne odbacujte padobran dok niste ušli u vodu. Prije se je preporučivalo odbacivanje glavnog padobrana 1-2 metra iznad površine vode, no percepcija visine iznad vode je vrlo varljiva. Možete pomislit da ste 5 metara iznad vode ali ste vjerojatno puno više. Skok u vodu s velike visine može biti koban. Bez znanja koliko je voda duboka, ozljede su skoro zagarantirane ukoliko ne upravljate padobranom sve do ulaska u vodu. U svrhu prizemljenja zamislite da je voda duboka svega nekoliko centimetara jer prepreke mogu biti tik ispod površine vode te možda nisu vidljive iz zraka.

Kada ste sigurno prizemljili imate opciju odbaciti glavni padobran no svakako otplivajte od padobrana u vjetar. Veliku opasnost u prizemljenju na vodu predstavlja mogućnost od uplitanja u konopce padobrana. Važno je ne paničariti jer panika može samo dodatno pogoršati situaciju. Ako padobran padne direktno na vas, otpustite nožne obuhvate i pokušajte ili zaroniti i udaljite se od padobrana i konopaca ili pokušati svući padobran sa glave izbjegavajući konopce. Udahnite punim plućima u svakoj prilici. Ne pokušavajte spasiti opremu, ona je zamjenjiva, vi niste. Brinite o opremi kasnije, kada ste na sigurnom.

 • Prizemljit blizu obale, plovila ili drugih plutajućih naprava
 • Okrenite padobran u vjetar i uđite u vodu sa plućima punima zraka
 • Ne odbacujte padobran dok niste ušli u vodu
 • Opcija: odbaciti glavni padobran no svakako otplivajte od padobrana u vjetar
 • Ne paničariti jer panika može samo dodatno pogoršati situaciju
 • Ako padobran padne direktno na vas, otpustite nožne obuhvate i pokušajte ili zaroniti i udaljite se od padobrana i konopaca ili pokušati svući padobran sa glave izbjegavajući konopce
 • Udahnite punim plućima u svakoj prilici
 • Ne pokušavajte spasiti opremu

Planirano

Kada se izvode planirani skokovi u vodu, uvjeti su dobri te se nosi odgovarajuće plutajuće naprave. S druge strane, nesreće se događaju kada se ne pripremljeni nađete u ne očekivanoj situaciji.

Prizemljenje u vodu
(FOTO: Prizemljenje u vodu)

Prizemljenje na stablo ili u šumu

Većina prizemljenja na drveće nije opasno po život ali nesreća može nastati nakon prizemljenja. Kada je izgledno da čete možda sletjeti na drveće nastavite upravljati padobranom da biste to izbjegli ali svakako izbjegavajte oštra skretanja blizu tla.

Procedura prizemljenja na drvo: usmjerite padobran u vjetar, kočite padobranom na min 50%, držite noge skupa, jednu uz drugu ali ih nemojte križati. Prilikom kočenja držite laktove i dlanove usko da biste zaštitili lice. Pokušajte prizemljiti na sredinu drveta te se pokušajte uhvatiti za debele grane da biste izbjegli propadanje kroz drvo. Pripremite se za grubo prizemljenje ukoliko propadnete kroz drvo.

Nakon prizemljenja, ukoliko su vaša stopala na najviše jedan metar iznad zemlje, odvežite se i spustite na tlo. Ako ste na većoj visini svakako pričekajte osoblje sa aerodroma jer silazak može izazvati ozbiljne ozljede.

Ako pomoć ne stiže nakon dugo vremena a približava se sumrak, možda čete morati spustit se samostalno. Signaliziranje glasnim zvižducima može biti korisna radnja. Prije samostalnog spuštanja isplanirajte najsigurniji plan, potražite najdeblje grane koje neće lagano puknuti. Za spuštanje možete iskoristi i rezervnim padobran. Bez odbacivanja glavnog padobrana aktivirajte rezervu, spustite torbu sa padobranom i konopce prema zemlji. Prilikom spuštanja po konopcima pazite da vam konopci ne iskliznu iz ruke jer možete zadobiti ozljede. Držite kacigu na glavi sve dok obadvije noge nemate čvrsto na zemlji.

 • Izbjegavajte oštra skretanja blizu tla
 • Usmjerite padobran u vjetar, kočite padobranom na min. 50%
 • Držite noge skupa, jednu uz drugu ali ih nemojte križati
 • Prilikom kočenja držite laktove i dlanove usko da biste zaštitili lice
 • Pokušajte prizemljiti na sredinu drveta te se pokušajte uhvatiti za debele grane da biste izbjegli propadanje kroz drvo
 • PLF
 • Ako ste na većoj visini svakako pričekajte osoblje sa aerodroma jer silazak može izazvati ozbiljne ozljede
 • Držite kacigu na glavi sve dok obadvije noge nemate čvrsto na zemlji

Prizemljenje na drvo ili šumu
Prizemljenje na drvo ili šumu
(FOTO: Prizemljenje na drvo ili šumu)

Prizemljenje na kuću

Prizemljenja na kose krovove kuća svakako treba izbjeći. Ako je situacija neizbježna bolja je opcije prizemljiti uzbrdo krova ili paralelno sa gornjim bridom. Odmah po prizemljenju tražimo dijelove krova za koje se možemo uhvatiti. Da bi spriječili da nas glavna kupola povuče s krova odbacujemo glavnu kupolu uz prethodno odspajanje RSL-a.

 • Prizemljiti uzbrdo krova ili paralelno sa gornjim bridom
 • Tražimo dijelove krova za koje se možemo uhvatiti
 • Odspojiti RSL i odbaciti gl. padobran

Prizemljenje na krov
(FOTO: Prizemljenje na krov)

Prizemljenje na zgradu

Prizemljenje na zgradu predstavlja dvije različite opasnosti. Prva, možete proći kroz krov zgrade što može voditi ozbiljnim povredama. Druga, ako je vjetrovito, možete se naći u situaciji gdje vas padobran vuče s krova prema dugom opasnom prizemljenju. Ukoliko dođe do takve situacije, odbacite glavni padobran što prije da biste spriječili da budete povučeni. Ukoliko ste se na krovu našli sa rezervnim padobranom, pokušajte ga srušiti odnosno ispuhati što prije. Ukoliko ni to ne uspijete biti čete povučeni s krova i prepušteni još jednom vrlo opasnom prizemljenju. Pripremite se za čvrsti doskok i amortizaciju udara.

 • Odspojiti RSL, odbaciti gl. padobran
 • PLF

Prizemljenje na električne vodove ili dalekovode

Prizemljenje na električne vodove je po život opasno i potrebno je učinit sve da ih se izbjegne. Uvijek pazite na električne vodove. Ako se nalazite na Aerodromu koju ne poznajte ili prizemljujete na alternativni teren, potražite stupove. Žice koje su razvučene između njih vam mogu biti nevidljive. Električni kablovi se obično pojavljuju uzduž cesta, između zgrada, na očišćenim pravcima uzduž šumskih površina. Imajte na umu električne kablove od trenutka otvaranja padobrana do prizemljenja da biste ih mogli izbjeći. Električni vodovi ne izgledaju opasno no udaraju snagom i brzinom munje. Ako ima ikakvih naznaka da ćete biti u blizini el. kablova, okrenite padobran i krenite niz vjetar odnosno od el. kablova. Donesti odluku dovoljno visoko je iznimno važno. Prizemljenje niz vjetar je mnogo sigurnije negoli prizemljenje na el. vodove. Oštra skretanja blizu tla su gotovo jednako opasna poput slijetanja na električne kablove stoga je iznimno važno prepoznati kablove na dovoljnoj visini i prizemljiti na sigurnoj udaljenosti od njih.

Ako je prizemljenje na električne vodove neizbježno, od ključne je važnosti da ne dirate više od jedne žice odjedanput. Ukoliko idete na el. kablove, okrenite padobran u vjetar da biste minimalizirali horizontalnu brzinu, povucite komande na 50% kočenja da biste postigli što više vertikalnog kretanja. Postavite koljena i stopala čvrsto zajedno, odnosno spojeno da ne biste opkoračili kablove. Gledajte kablove te izbjegnite diranje više od jednog kable od jedanput.

Ako ste se zaustavili blizu tla, pogledajte što je ispod vas. Ako nema prepreka ispod, te se nalazite na najviše 2 metra, pod pretpostavkom da visite sa glavnog padobrana, možete izvršiti odbacivanje glavnog padobrana s namjerom da se što prije udaljite od opasne situacije ali je bolja opcija pričekati kompetentniju osobu koja će vam dati upute. Ukoliko je prepreka ispod vas, ili visite sa rezervnog padobrana, morate pričekati kompetentnu, profesionalnu pomoć. Svaki pokret sa vaše strane može izazvati strujni udar. Ukoliko netko od lokalnih stanovnika pokuša pomoći, inzistirajte da obavijeste gorsku službu spašavanja ili vatrogasce i Aerodrom, tim redoslijedom. Upozorite osobe koje vam pokušavaju pomoći da ne diraju vas ili vašu opremu prije nego je struja isključena. Oni mogu zatvoriti strujni krug između vas i zemlje sa kobnim posljedicama. Jednom kada se spustite na tlo, obavijestite o pokidanim kablovima jer kablovi mogu biti vrlo opasni skriveni u travi a mogu i izazvati požar. Ne povlačite padobran pokušavajući ga skinuti sa kablova, ostavite to službama zaduženima za to.

 • Električni kablovi se obično pojavljuju uzduž cesta, između zgrada, na očišćenim pravcima uzduž šumskih površina
 • Ako ima ikakvih naznaka da ćete biti u blizini el. kablova, okrenite padobran i krenite niz vjetar odnosno od el. kablova
 • Prizemljenje niz vjetar je mnogo sigurnije negoli prizemljenje na el. vodove
 • Oštra skretanja blizu tla su gotovo jednako opasna poput slijetanja na električne kablove stoga je iznimno važno prepoznati kablove na dovoljnoj visini i prizemljiti na sigurnoj udaljenosti od njih.
 • Svaki pokret sa vaše strane može izazvati strujni udar.
 • Od ključne je važnosti da ne dirate više od jedne žice odjedanput.
 • Ukoliko netko od lokalnih stanovnika pokuša pomoći, inzistirajte da obavijeste gorsku službu spašavanja ili vatrogasce i Aerodrom, tim redoslijedom.
 • Jednom kada se spustite na tlo, obavijestite o pokidanim kablovima jer kablovi mogu biti vrlo opasni skriveni u travi a mogu i izazvati požar.

Ostale prepreke

Postoji još mnogo drugih prepreka koje su potencijalno opasne za padobrance poput kanala, ograda, krupnog kamenja, rupa u zemlji pa do stada stoke. Te prepreke će vam biti pokazane za vrijeme obuke. Kada posjećujete nepoznate Aerodrome pobrinite se da se informirate sa voditeljem skokova o lokalnim preprekama i alternativnim terenima za prizemljenje.

Kada ste u zraku, pretražite potencijalna opasna područja i prepreke. Nevidljive bodljikave žice su razapete na vidljivim stupovima ograda, električni vodovi su razvučeni između dalekovoda, izolirane zgrade mogu biti povezane električnim kablovima. Električni kablovi, kanali, ograde se četo nalaze uz ceste, zrakoplovne piste isl. To bi trebalo bi očito ali nekada nije.

Glavna pravila oko prepreka na prizemljenju su:

 1. Kontinuirano radite na tome da ih izbjegnete
 2. Bolje je prizemljiti niz vjetar nego udariti u prepreku

 

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti