Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 16.04.2024

Datum objave: 28.01.2021.

Prioriteti kod otvaranja padobrana

Prinudni postupci u slobodnom padu

kovit

Izgubljena stabilnost ili Kovit

Kovit se može kvalificirati kao nekontrolirano okretanje tijela oko bilo koje osi ili sve tri odjednom te nemogućnost stabilnog slobodno pada,

Krug svjesnosti pokazao se kao dobra tehnika za vraćanje u kontrolirani i stabilni slobodan pad. Ukoliko ste izgubili stabilnost i padate bez kontrole, kontrolu možemo povratiti zauzimanjem Neutralnog položaja tijela (Belly, Žaba), bokovi naprijed, provjeriti noge, opustiti ruke. Delta položajem (Track) je također tehnika kojom možemo zaustaviti rotaciju. Ako ne povratite stabilan položaj tijela unutar vremena od 5 sekundi, otvorite padobran (koji čete otvoriti, ovisi o visini). Ovdje treba uzeti u obzir prioritete kod otvaranja padobrana.


(VIDEO: Izgubljena stabilnost i kontrola. Nemogućnost povratka kontrole)

Nemogućnost lociranja ručice pilot padobrančića

Ako pri otvaranju padobrana ne uspijevamo locirati ručicu padobrana vraćamo se u neutralni položaj i pokušavamo još jednom. Ako i dalje ne uspijevamo pronaći ručicu otvaramo rezervni padobran. U slobodnom padu drastično gubimo visinu stoga treba biti svjestan visine na kojoj se nalazimo.

Prioriteti pri otvaranju padobrana

  • Prvi: Otvoriti padobran
  • Drugi: Otvoriti padobran na pravilnoj visini
  • Treći: Otvorit padobran na pravilnoj visini u stabilnom položaju

Gubitak svjesnosti o visini (Lost of Altitude Awareness)

Ukoliko iz bilo kojeg razloga ne možete utvrditi na kojoj se visini trenutno nalazite u slobodnom padu, odmah otvorite padobran. Najgori od svih scenarija je da dođete do zemlje pri punoj brzini jer jednostavno niste znali da ste prenisko. Razlozi mogu biti gubitak visinomjera, visinomjer je prestao raditi, ne možete očitati visinu na visinomjeru.

Problem sa Brilama – zaštitne naočale (Goggles)

Prilikom pripreme za skok provjerite da Brile pružaju dovoljan pritisak. Labave Brile mogu skliznuti s vašeg lica i izazvati probleme poput nemogućnosti gledanja i očitavanja visinomjera, nemogućnost lociranja ručica isl. Ukoliko je smetnja prevelika otvorite padobran. Nema gore od odvraćanja pažnje koja vas može dovesti do gubitka svjesnosti o visini i vremenu.

Aktiviranje otvaranja padobrana previsoko je opasno

Svi ostali očekuju da otvorite padobran na visini između 900 – 1000 metara (za učenike) i 750 – 1000 metara (za padobrance sa dozvolom). Ukoliko otvorite na većoj visini drugi padobranac u slobodnom padu vas možda neće na vrijeme uočiti te može doći do sudara u zraku. Ako namjeravate otvoriti na većoj visini ostali sudionici u skoku moraju znati za vašu namjeru. Redoslijed iskakanja se prilagođava da padobranci koji otvaraju na velikim visinama skaču zadnji.

Padobran otvoren u oblaku

Ako smo otvorili padobran u oblaku, neće biti moguće napraviti grubu orijentaciju niti vizualno utvrditi gdje se nalaze ostali padobranci. Radi toga u slučaju otvaranja u oblaku svi padobranci rade isti postupak: Odmah hvatamo i odblokiravamo komande te povlačenjem komande skrećemo u desnu stranu sve dok ne izađemo iz oblaka. Ovim postupkom svaki padobranac će ostati u svojem području kruženja sve dok ne izađe iz oblaka te omogući vizualnu orijentaciju i identifikaciju drugih subjekata u zraku. Treba imati na umu da skretanjem padobran ponire i pojačano gubi visinu stoga pratite vaš visinomjer.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti