Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 16.04.2024

Datum objave: 28.01.2021.

Prinudni postupci

Osnove sigurnosti u zrakoplovstvu i padobranstvu

Osnove sigurnosti u zrakoplovstvu i padobranstvu

Iako rijetko, činjenica je da u padobranstvu postoji mnogo potencijalnih izvanrednih situacija koje mogu biti opasne ili čak i pogubne za život ako se ne pridržavamo sigurnosnih odredbi, smjernica, pravila i zakona te ako savršeno ne poznajemo prinudne postupke. U ovoj seriji članaka proći ćemo mnoge od njih.

Brifing lokacija  - upoznavanje šireg područja Aerodorma

Sigurnosne procedure će varirati od Aerodroma do Aerodroma da zadovolje lokalne zahtjeve. Na njima može biti drveća, rijeka, jezera, brda, električnih kablova i stupova, dalekovoda, zgrada, hangara, vozila, cesta itd. Stoga, kada odlazite na novu dropzonu, važno je da dobijete brifing o području na kojem se nalazi.

Alkohol i droga

Da bi postigli najveći užitak iz vašeg padobranskog iskustva, želite mu prići bistrog uma. To znači odlazak na spavanja rano, večer prije te propustiti večernje izlaske sa društvom. Čak i obična prehlada može izazvati neugodnosti prilikom promjene atmosferskog tlaka. Ako vaše tijelo i um, nisu 100% spremni, vaše reakcije pri izvanrednim situacijama biti će manje učinkovite te će užitak u padobranskim skokovima biti manji. Zapamtite, manji tlak na visini odražava se na utjecaj alkohola i droga.

Zdravstveno stanje

Izvođenje padobranskih skokova za vrijeme prehlade ili drugih respiratornih bolesti može dovesti do ozljede sinusa ili bubnjića. Bubnjić i Eustahijeva tuba ne podnose najbolje promjene pritiska kada su začepljeni utjecajem prehlada. Infekcije u tim područjima mogu proizvesti oštru boli pri skoku u normalnim okolnostima. Jednostavno rečeno – ukoliko ste bolesni ili pod temperaturom preporučljivo je otkazati padobranske aktivnosti za taj dan.  Zdravlje je uvijek temelj dobre izvedbe u padobranstvu.

Ronjenje i skokovi padobranom

Nije preporučljivo izvoditi skokove padobranom unutar 24 sata nakon ronjenja. Pri ronjenju krv se obično zasiti dušikom koji se pri smanjenju tlaka koje se događa na visinama za izvođenje padobranskih skokova može prebrzo osloboditi i uzrokovati zdravstvene probleme. S druge strane nema prepreka za ići roniti nakon padobranskih skokova.

Zabranjeno pušenje

Zabranjeno je pušenje u blizini zrakoplova, hangara, benzinskih crpki i padobranske opreme. Mnogi materijali u padobranstvu i zrakoplovstvu su osjetljivi na vrućinu i otvorenu vatru naročito kada uzmemo u obzir da se na aerodromima nalaze crpke sa gorivom.

Asistencija oko zrakoplova

Ako se nađete u situacija gdje vas pilot traži pomoć oko parkiranja ili pomicanja zrakoplova, budite pažljivi za što primate i gdje gurate. Zrakoplovi su prekriveni vrlo tankim materijalom i koji se lako ošteti. Pilot će vam pokazati gdje je sigurno za primijeniti pritisak.

Pazite na propelere, odnosno elise

Teško je vidjeti propeler u radu i zadat će smrtonosne ozljede svakome tko dođe u kontakt s njime. Zrakoplovima s fiksnim krilima uvijek prilazimo sa stražnje strane, odnosno od repa, a helikopterima s prednje strane, odnosno nosa. Ako stojite u blizini zrakoplova koji taksiraju pobrinite se da vas pilot vizualno može uočiti. Pilotova vidljivost ravno ispred zrakoplova nije toliko dobra.

Posjetitelji, djeca, kućni ljubimci

Ukoliko ste na Aerodrom poveli posjetitelje, djecu ili kućne ljubimce morate sa pobrinuti da svi poštuju pravila Aerodroma. Aerodromi s povećanim prometom mogu potencijalno sadržavati opasnosti za osobe ne upoznate s sigurnosnim elementima. Kućni ljubimci također mogu uzrokovati štetu na opremi padobranaca i drugih sudionika u zrakoplovnim operacijama.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti