Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 16.04.2024

Datum objave: 28.01.2021.

Primjer proračuna zanosa.

Što je zanosa kod skoka i kako napraviti proračun zanosa.

drift

Što je zanosa kod skoka padobranom?

Zamislimo skok iz zrakoplova za vrijeme dana bez vjetra, odnosno kada brzina vjetra iznosi 0 m/s. Lagano je zaključiti da padobranci koji skoče točno iznad planiranog mjesta za prizemljenje će nakon otvaranja padobrana i dalje biti iznad iste točke. No što se događa ako je skok izveden tijekom dana kada puše vjetar? Na padobrance će u slobodnom padu nakon skoka iz zrakoplova utjecati brzina vjetra koja će za rezultat imati određenu vrijednost zanosa.

Kako ga izračunati?

Da bi mogli izračunati zanos i odrediti smjer naleta zrakoplova moramo saznati nekoliko informacija a to su smjerovi vjetra na pojedinima visinama – 0m, 1000m, 2000m, 3000m, 4000m… Osim smjera za svaku pojedinu visinu moramo i znati brzinu vjetra.

Uzmimo primjer skoka s 3000m gdje je Vjetar sljedeći:

1000m – smjer 180°, snaga 4 m/s
2000m – smjer 220°, snaga 8 m/s
3000m – smjer 230°, snaga 12 m/s

Od svake vrijednosti ćemo izračunati prosjek tako da prosječni smjer vjetra iznosi (180 + 220 +230 = 630 : 3 = 210°), a prosječna brzina vjetra iznosi (4 + 8 + 12 = 24 : 3 =  8m/s). Ako uzmemo u obzir da ćemo u skoku s 3000 metara provesti oko 40 sekundi tada možemo izračunati da ćemo svake sekunde biti zaneseni 8 metara a pošto ćemo u slobodnom padu provesti 40 sekundi prosječna vrijednost zanosa iznosi 40 sekundi x 8 metara =  320 metara zanosa. U ovom primjeru da bi otvorili padobran iznad željene točke morali bi iskočiti 320 metara u smjeru 210°.

No ovo nije kraj proračuna. U kalkulaciju se mora uzeti i zanos zrakoplova.

Što je zanos zrakoplova?

Kada iskočimo iz zrakoplova, ne krenemo odmah propadati ravno i okomito dolje već pod utjecajem brzine zrakoplova nastavimo se gibati u smjeru leta zrakoplova. Gubitkom brzine zrakoplova i promjenom relativnog vjetra iz frontalnog u vertikalni naša putanja u blagom luku prelazi iz horizontalne u okomitu. Prosječni zanos zrakoplova iznosi 300 metara.

Simulator zanosa: https://www.togglescience.com/simulators/freefall-simulator/.

 

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti