Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 30.11.2023

Datum objave: 28.01.2021.

Prioriteti prilikom prizemljenja

Prizemljenje padobranom

flare-kocenje-padobranom

Prizemljenje je sastavni dio Obrasca za prizemljenje koji smo objasnili u prethodnom poglavlju. Da ponovimo, obrazac za prizemljenje je unaprijed dogovoren, planiran i sistematski plan leta koji će nam  omogućiti predvidljiv let i najbolju preciznost pri prizemljenju. Također, omogućiti će ostalim sudionicima koji se nalaze u zraku da razumiju i predvide vaše manevre i plan leta. Kako obrazac izgleda pogledajte ovdje: Obrazac za prizemljenje padobranom

Kada smo u završnom prilazu obrasca postoje dva važna elementa ili pravila koja svaki padobranac mora znati te ih se pridržavati:

  • Kako ćemo izvesti manevar prizemljenja odnosno dodir sa tlom
  • Prioriteti prilikom prizemljenja

Kako ćemo izvesti manevar prizemljenja odnosno dodir sa tlom

Zadnji korak prizemljenja je koćenje padobranom, odnosno dobivanje uzgona pomoću koćenja (eng. flare). Ovaj manevar je vrlo  jednostavan jednom kada je pravilno uvježban. Čvrstim i pravovremenim povlačenjem obadvije komande istovremeno, usporavate padobran na brzinu sigurnu za prizemljenje. Da bi rezultat kočenja bio što bolji, važno je da padobran ima svoju maksimalnu brzinu. To se postiže na način da od ulaska sa točke završnog prilaza na 100 metara visine pa sve do završnog koćenja imate komande držite do kraja gore odnosno na NULA koćenja. Izuzetak je ukoliko imate lošu percepciju visine, pri slabom dnevnom svijetlu ili ako prizemljujete na vodu ili u kukuruz. Tada je bolje prići sa djelomičnim kočenjem koje će usporit padobran i dati vam vremena da analizirate situaciju.

Koćenje odnosno Flare, izvodimo u dva koraka.

Prvi korak – Usporavanje padobrana: započinjemo ga kada se nalazimo na 5-7 metara iznad tla. Komande padobrana povlačimo sa 0% do 50% kočenja što bi odgovaralo povlačenju komandi do razine ramena. Svrha ovog koraka je djelomično usporiti vertikalnu brzinu padobrana te sprijeći učenika padobranca da na prevelikoj visini potpuno zakoči padobran do 100% te time slomi uzgon padobrana.

Drugi korak – Kada se nalazimo na 1,5 – 2 metara visine povlačimo komande s razine ramena do kraja prema bokovima. Prelazak iz prvog koraka u drugi je nježan i bez oštrih i naglih radnji.

Izvođenje oba koraka ukupno vremenski traje od 2 -3 sekunde.

Tijekom završnog kočenja postavljamo noge jednu uz drugu i pripremamo se za prizemljenje. Lakše je procijeniti visinu za kočenje gledajući pod 45-60% na tlo negoli ravno dolje prema stopalima.

VAŽNO PRAVILO: Strogo je zabranjeno puštanje komandi nazad prema gore u trenutku kada ste već počeli sa završnim kočenjem. Vračanje komandi će uzrokovati da padobran ponire i krene naprijed što će rezultirati opasnim i po ozljede mogućim prizemljenjem.

Ako ste zakočili padobran previsoko potrebno je komande zadržati gdje ste ih povukli te nastaviti kočenje do kraja kada se nađete na 1.5 do 2 metra visine. Obavezno pripremiti položaj za prinudno prizemljenje - PLF (Parachute landing fall).

Položaj za prinudno prizemljenje - PLF

Postupak za prinudno prizemljenje je položaj tijela koji koristimo kad osjećamo da padobran leti prebrzo, kada slijećemo na neplanirano doskočište ili nismo uspjeli otkloniti otkaz na padobranu.

Prije kontakta sa tlom: Pogled naprijed, pod 45 stupnjeva. Stopala i koljena skupa, lagano savinuta Prikoči padobran s obje ruke zajedno ispred tijela.

Pri kontaktu s tlom: Stopala prvo. Prebaciti težinu tijela na bok jedne strane Prebacite se na bedro Prebacite se na bok (stražnjica) Prebacujete težinu dijagonalno preko leđa prema suprotnom ramenu (bacite noge prema gore).

PLF

Prioriteti prilikom prizemljenja

Pri prizemljenju važno je držati se osnovnih prioriteta i pravila. Oni redom idu kako je navedeno:

  1. Prizemljiti s krilom padobrana u pravcu: nije dozvoljeno skretanje prilikom završnog prizemljenja jer može dovesti do ozbiljnih ozljeda
  2. Prizemljiti na čistu površinu, Izbjegnuti prepreke: Izabrati čistu površinu bez prepreka. Sa točke završnog prilaza sa 100 metara po potrebi napraviti nježne korekcije pravca (skretanje do 30 stupnjeva) da bi se izbjeglo prizemljenje na prepreke poput drveća, vozila sl.
  3. Prizemljiti sa minimum 50% kočenja: U slučaju prizemljenja bez kočenja padobrana, brzina bi bila vrlo velika te bi na taj način rizik za ozljede bio mnogo veći. Uvijek nastojimo sletjeti s barem 50% kočenja.
  4. Spremnost na prinudni postupak za prizemljenje: U svakom trenutku prilikom prizemljenja potrebno je biti spreman na postupak za prinudno prizemljenje.
  5. Prizemljiti u vjetar: Kako padobran ima svoju vlastitu brzinu kretanja tako će i okretanja u vjetar dodatno smanjiti brzinu i usporit padobranca pri prizemljenju. Prizemljenje u vjetar, unatoč učenju neki škola nije prvi prioritet. Mnogo je važnije prizemljiti na površinu bez prepreka nego u vjetar na površinu sa preprekama.

 

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti