Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 19.06.2024

Datum objave: 28.01.2021.

Prioriteti kod otvaranja padobrana

Otvaranje padobrana i sekvence otvaranja.

otvaranje-padobrana-1

Prioriteti kod otvaranja padobrana

  • Prvi: Otvoriti padobran
  • Drugi: Otvoriti padobran na pravilnoj visini
  • Treći: Otvorit padobran na pravilnoj visini u stabilnom položaju

Samo su dva načina da prekinete slobodan pad. Jedan je da otvorite svoj padobran a druga da ne otvorite. Nitko ne želi prekinuti na drugi navedeni način. Statistike pokazuju da se velik broj nesreća događa zbog ne korištenja potpuno ispravno otvorenog padobrana na vrijeme.

Zašto se to događa?

Da biste sigurno otvorili padobran, morate znati dvije stvari: kada i kako. Dio je objašnjen u prethodnom poglavlju. Svjesnost visine na kojoj se nalazite je neophodna i gubitak svjesnosti o visini na kojoj se nalazite može biti po život opasan. Na problem se može naići ukoliko padobranac izgubi svjesnost o visini te zanemari visinu za otvaranje padobrana, nije upoznat sa opremom ili ima problema sa aktiviranjem odnosno otvaranjem padobrana. Dodajmo mogućnost za otkaz padobrana na maloj visini, s opremom koju ne poznajete i imate savršeni recept za katastrofu. Radi toga, tijekom padobranskih skokova uvijek morate biti svjesni trenutne visine a prije nego uđete u zrakoplov morate poznavati svoju opremu i prinudne postupke.

Proces aktivacije - otvaranja - napuhivanja padobrana

Otvaranje padobrana je započeto bacanjem i ulaskom pilot padobrančića u relativni vjetar te otvaranjem ranca. Pilot padobrančić može biti spakiran unutar ranca (svi rezervni i neki učenički) ili u džepu na dnu ranca (BOC) koji se izvlači rukom (hand deploy – najkorišteniji kod iskusnih padobranaca). Pilot padobrančić se ponaša kao sidro u zraku. Dok padobranac nastavlja padati pilot padobrančić izvlači pin iz petljice za zatvaranje i izvlači torbu iz ranca u kojoj je kontejner glavnog padobrana s padobranom. Konopci padobrana koji su pažljivo uvučeni u gumice na vanjskoj strani kontejnera padobrana se oslobađaju dok se potpune ne razvuku. Tada se torba otvara i padobran izlazi. Padobran se trenutno napuhuje dok se ćelije pune zrakom. Napuhavanje padobrana je usporeno pomoću maramice (eng. slider) koji sprečava padobran da se ne napuni zrakom prenaglo. Obično traje 3 - 5 sekundi od aktivacije do potpunog formiranog padobrana.

Signaliziranje aktiviranja otvaranja glavnog padobrana

Prije otvaranja padobrana padobranac ima obavezu signalizirati otvaranje padobrana simetričnim mahanjem koje drugim padobrancima koji se mogu naći iznad nas pokazuje da namjeravamo aktivirati otvaranje.  Signaliziranjem otvaranja ćemo spriječiti da se drugi padobranac nađe pravo iznad nas te nam se nađe zapetljan u kupolu ili još gore direktni sudar u slobodnom padu.

Otvaranje padobrana u sekvencama

Otvaranje padobrana traje oko 3 sekunde i podijeljeno je u 3 odvojene sekvence: aktivacija, otvaranje padobrana i punjenje zrakom.

Aktivacija otvaranja padobrana:

Povlačenjem ručice (ripcord handle), bacanjem pilot padobrančića ili povlačenjem gurtne pin se izvlači iz petljice za zatvaranje ranca što omogućava izlazak padobrana.

 Otvaranje padobrana:

Pilot padobrančić ulazi u struju zraka i povlači torbu sa padobranom iz ranca. Konopci se oslobađaju iz gumica i potpuno se razvlače. Nakon što su konopci oslobođeni iz zadnje gumice padobran izlazi iz torbe.

Punjenje zrakom:

Ram-air ili četvrtasti padobrani prvi udar struje zraka primaju sa donje strane šireći se prema bočnim stranama. U isto vrijeme centralna komora se puni zrakom se što se lančano širi i na bočne komore. Slider ili maramica usporava prenaglo punjenje zrakom. Dok padobranac dovoljno uspori, zbog smanjenog otpora zraka slider po konopcima sklizi prema dolje odnosno prema slobodnim krajevima (riserima), omogućavajući padobranu da se potpuno napuni zrakom. Otvaranje padobrana se odvija u suprotnim koracima od pakiranja padobrana.

Primjer otvaranja padobrana

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti