Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 24.09.2023

Datum objave: 28.01.2021.

Princip slobodnog pada

Slobodan pad - rad padobranca i stabilnost u slobodnom padu

tehnika-skoka-1

Osnovni položaj tijela u slobodnom padu - Neutralni položaj tijela

Neutralni položaj je osnovni i najstabilniji položaj tijela iz kojega proizlaze svi ostali položaji tijela. U odnosu na padobranca kraj vas, mijenjanjem položaja tijela možete se okretati u mjestu, ići gore ili dolje, naprijed ili nazad, u stranu. Možete čak okrenuti na glavu ili padati u stojećem položaju.

Neutralni položaj tijela najsigurniji je položaj tijela za aktiviranje i otvaranje padobrana jer se i sam padobran nalazi na leđima padobranca a tima i omogućava da se padobran otvara pravilno prema gore čime se eliminira upetljavanje i zapinjanje materijala i konopaca padobrana za tijelo padobranca.

Iz neutralnog položaja lako možete inicirati zaokrete, pokrete prema naprijed, u nazad ili u stranu, utjecati na stopu propadanja. Gledajući sa strane, neutralni položaj čini nježnu zakrivljenu liniju usmjerenu u vjetar. Glava je podignuta gore, ruke dignute više nego tijelu, noge savijene pod 45 stupnjeva, pružajući potkoljenice lagano u vjetar. Vraćanje stabilnosti iz bilo kojeg nestabilnog položaja tijela vraćamo stavljanjem tijela natrag u neutralni položaj pri tom pazeći na visinu na kojoj se nalazimo.

Neutralni položaj tijela
(FOTO: Neutralni položaj tijela)

Gledajući tlocrtno, podlaktice su okomite na torzo a laktovi pod 60-45 stupnjeva savijeni. Koljena su lagano raširena tako da su stopala u širini laktova.

Neutralni položaj tijela

Gledajući od naprijed, bokovi su na najnižoj točki. Glava, ramena, ruke i noge se drže iznad prsa i bokova.

Manevri u slobodnom padu

Osnovni manevri su lako shvatljivi. Najkorišteniji manevri su zaokreti, kretanje naprijed i nazad, te reguliranje brzine propadanja. Svi se postižu mijenjanjem strujanja zraka oko vašeg tijela. Ako promatramo neutralni položaj kao centralno uravnotežen, sve što moramo napraviti da bismo napravili lijevi zaokret je skrenuti više zraka s desne strane. To se postiže blagim spuštanjem lijeve ruke dolje, istovremeno proporcionalno blago dizanje desne ruke gore. Zaokret će se nastaviti sve do vraćanja u neutralni položaj. Spuštanjem jednog koljena nasuprot drugog postiže se isti efekt. Ne svjesni neuravnotežen položaj nogu može biti razlog nenamjernom zaokretanju.

Zaokreti u slobodnom padu

Kretanje naprijed djeluje na istom principu preusmjeravanju strujanja zraka oko tijela. Da biste skrenuli više zraka prema iza, što rezultira kretanjem prema naprijed, postavite ruke prema bokovima (poput lastavice), te ispružite noge. Ovakav položaj naginje vaše tijelo blago glavom prema dolje, zrak  odnosno relativni vjetar struji od prsa prema nogama, te se krećete prema naprijed.

Kretanje naprijed u slobodnom padu

Kako kombiniranjem ova dva pokreta stvarate kretanje naprijed, prirodno je da suprotnim postupkom stvarate kretanje nazad. Iz neutralnog položaja ruke blago gurate naprijed a noge više savinete u koljenima.

Reguliranje brzine slobodnog pada

Reguliranje brzine propadanja radi po principu pojačavanje odnosno smanjivanja otpora tijela odnosu na relativni vjetar tj. strujanju zraka. Da biste brže propadali, potrebno je smanjiti površinu presjeka tijela padobranca mijenjanjem položaja tijela što bi razumljivim jezikom značilo samo se jače izvinuti te tako omogućiti zraku da lakše struji te da tijelo stvara manje otpora krećući se kroz zrak. Suprotno tome, da biste propadali sporije, potrebno je blago izravnati tijelo ili spustiti niže ruke i koljena. Što brže propadate u neutralnom položaju  to je tijelo stabilnije zbog centra težišta koje je ispod vaših upravljačkih površina (ruku i nogu).

Krug svjesnosti

Krug svjesnosti (eng: Circle of Awareness) je ključ sigurnosti i kontrole pri slobodnom padu bez obzira na to koliko skokova imate!

Tehnika Kruga svjesnosti KS-a se uglavnom odnosi na mentalni aspekt, ponovno uspostavljanje svijesti o vašoj situaciji namjernim i svjesnim kontroliranjem vaše pažnje. Povećanom sviješću, zapravo možemo "stvoriti" VIŠE vremena za sebe tijekom slobodnog pada

Ne doživljavamo vrijeme u sekundama; doživljavamo ga kroz svoju svijest. Srećom, tijekom slobodnog pada, imamo mnogo manje stvari na koje trebate obratiti pozornost nego kada za usporedbu vozimo automobil u prometu. Bez obzira na to kakav skok radite, imate tri osnovna elementa u svom KS-u:

  • Visinu
  • Položaj tijela
  • Okolina

Vaš visinomjer je vaš najbolji prijatelj, i u slobodnom padu i pod padobranom.

Visina: Kada provjeravate svoj visinomjer?  

Bazirajte provjeru visine na ova tri elementa

VRIJEME: Provjerite visinu svake 5 sekunde. Svakih 5 sekundi izgubiti ćete oko 300 metara visine. Visinomjer kao alat u vašem krugu svjesnosti olakšava ovu radnju.

MANEVAR: Provjerite visinu nakon svakog manevra u slobodnom padu, poput zaokreta, salta. Usvajanje ove navike omogućuje vam da manevre izvodite sigurnije.

NEPLANIRANOSTI: Provjerite kada se nešto neuobičajeno dogodi. "Rješavanje problema" može biti smrtonosno. Mnogo puta u slobodnom padu, ako se nešto neuobičajeno dogodi - ne nužno loše, samo neočekivano - skakač bi mogao biti sklon prekinuti tok KS-a i posvetiti svu svoju pozornost rješavanju problema. To dovodi do gubitka svijesti o visini i može dovesti do još gore situacije. Provjera visine u tom trenutku vraća tok KS-a i zapravo omogućava više svijesti (tj. "vremena") u slobodnom padu za suočavanje s bilo čim neplaniranim.

Položaj tijela

U ovom dijelu kruga svjesnosti provjeravamo svoj položaj tijela i mentalno stanje. Kako to radimo?

Nadziremo visinu i položaj tijela koristeći niz: Visina, Bokovi, noge, opusti, (eng. “altitude, arch, legs, relax.”)

  • VISINA: (najvažnije) Provjeravamo visinu svakih 5 sekundi i  nakon svakog manevra.
  • BOKOVI NAPRIJED: Zadržavajte izvinuti položaj tijela tijekom cijelog slobodnog pada te aktivacije i otvaranja padobrana. Bokove guramo prema naprijed da bi zadržali stabilan položaj tijela te prisilili tijelo da se okrene torzom prema zemlji.
  • NOGE: (provjerite položaj nogu) Držite noge u neutralnom položaju, što znači da želite usmjeriti prste prema gore (balerina pozicija stopala) i produžiti potkoljenice tako da su koljena savijena pod kutom od otprilike 45 stupnjeva.
  • OPUSTITI SE: Opuštanje (disanje) Opustite ruke i gornji dio tijela, držite glavu uspravno okrenutu prema gore (horizontu) i dišite polako.

Okolina

Provjera okoline u vašem KS-u zapravo znači paziti  i obratiti pažnju na ono što je okolo vas

Što biste mogli provjeriti tamo?

  • Vaš smjer... okrećete li se nenamjerno?
  • Vaš stav... je li vam glava visoko ili nisko?
  • Vaš instruktor... provjerite povratne informacije i signale rukama ili primijetite kako letite u odnosu na druge (ako skačete sa nekim u grupi).

Osim toga, držanje glave uspravno olakšava održavanje stabilnog položaja tijela u slobodnom padu.

Terminalna brzina

Kada se odvojimo iz zrakoplova ubrzajmo od 0 do 170- 200 km/h vertikalne brzine u cca. 10-12 sekundi. No to se ne osjeća intenzivno jer je brzina zrakoplova  pri iskakanju padobranaca oko 130 - 160 km/h, tako da u stvarnosti ubrzajte samo cca. 40km/h. Nakon  10-12 sekundi dostižete terminalnu brzinu (Terminal velocity), brzina pri kojoj se otpor vašeg tijela zraku izjednačava sili gravitacije. Ako znatno ne mijenjamo položaj tijela tijela, padat ćete istom brzinom do otvaranja padobrana..

Svjesnost o visini je najvažniji zadatak padobranca u zraku

Pri terminalnoj brzini prolazite cca 500 metara svakih 10 sekundi.

Ako otvarate padobran na 900 m (minimalna visina otvaranja padobrana učenika), to vam daje oko 60 sekundi slobodnog pada s 4000 metara ili oko 35-40 sekundi sa 3000 metara. (300 metara prvih 10 sekundi i 500 metara svakih idućih 10 sekundi). Ako ne aktivirate otvaranje padobrana do 1000 metara, ostaje vam oko 20 - 25 sekundi slobodnog pada do zemlje.

Zadane visine otvaranja glavnog padobrana određene su iz razloga da padobrancima daju vremena za reakciju na otkaze padobrana i izvršavanje prinudnih postupaka. Iskusniji padobranci redovno otvaraju padobrane do minimalno 750 metara visine zbog boljeg poznavanja opreme i prinudnih postupaka te iskustava.

Glavna značajka visine je da ukoliko vam je ponestane, posljedice su kobne.

Gubitak svjesnosti o visini na kojoj se trenutno nalazite velik je razlog nesreća u padobranstvu. Uvijek imajte na umu da ni jedno odvraćanje pažnje nije vrijedno života. Dok vaš unutarnji sat nije naviknut  na slobodan pad odnosno vrijeme provedeno u slobodnom padu, jedini pokazatelj je vaš visinomjer.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti