Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 16.04.2024

Datum objave: 28.01.2021.

Odvoja iz zrakoplova

Tehnika skoka iz zrakoplova (Odvoj - Exit)

relativni-vjetar

Tehnika skoka ili odvoja iz zrakoplova je svakako vještina koja će vam na početku padobranske obuke biti najveći izazov. Za učenike padobrance, izaći iz zrakoplova u stabilnom položaju je vrlo važno i temelj je toga da postanete dobar padobranac. Način na koji se odvojite te uspješnost izvođenje odvoja utjecat će obično i na cijeli tijek skoka. Loš odvoj potrošit će vrijeme namijenjeno zadacima u slobodnom padu i ponavljanju istog skoka do uspješnog svladavanja, dok s druge strane, dobar odvoj omogućit će brže napredovanje i prelazak na naprednije tehnike.

Dva su najvažnija elementa koja će utjecati na stabilan odvoj iz zrakoplova – Položaj tijela i postavljanje tijela u relativni vjetar.

Što je relativni vjetar?

Svaki padobranac, bio mu to prvi ili deset tisućiti skok susret će se sa potpuno istom stvari s druge strane otvorenih vrata zrakoplova – Relativnim vjetrom. To je isti onaj vjetar ili struja zraka koju osjetimo kada gurnemo ruku kroz otvoreni prozor automobila pri velikoj brzini: to je struja zraka koju proizvodimo sami krećući se brzo. Relativni vjetar je ono što koristimo pri odvoju iz zrakoplova i ono što nas drži stabilnima dok naše tijelo lagano klizi prema okomitoj putanji i terminalnoj brzini.

Što je dobar položaj tijela? (Neutralni položaj)

Najstabilniji položaj tijela u slobodnom padu zovemo  Neutralni položaj. Neutralni položaj je također i najugodniji položaj u slobodnom padu al još važnije najsigurniji kada govorimo o otvaranju padobrana. Kako se i glavni i rezervni padobrani nalaze na leđima tako je i najsigurnije da se padobrani otvaraju s leđa ravno prema gore. Za isti položaj tijela koriste se i drugi nazivi a to su: Žaba, Banana položaj, Box position, Arch, Neutral position, Belly. Neutralni položaj tijela omogućiti će nam aerodinamični, stabilni pad/let u slobodnom padu a u njega se postavljamo tako da bokove guramo naprijed, u relativni vjetar, ruke i noge simetrično raširene. Nadlaktice pod 90 stupnjeva u odnosu na torzo i 90 stupnjeva savijene u laktovima. Noge pod 45% savijene u koljenima, u širini ramena. Glavu gore i pogled prema horizontu. Ovaj položaj tijela stvara fini luk od glave do vrhova nožnih prstiju koji će automatski težiti da se postavi torzom i prsa u relativni vjetar.

Neutralni položaj tijela

NAPOMENA: nalazite se u zrakoplovu, koji se kreće brzinom od 150 - 170 km/h tako da pri odvoju relativni vjetar dolazi u smijeru suprotnom od smijera kretanja zrakoplova. Kada iskočimo iz zrakoplova gubimo i njegovu brzinu tako se i relativni vjetar pri djelovanju gravitacije pretvara u relativni vjetar koji dolazi iz smjera zemlje. Taj lagani prijelaz iz horizontalnog u vertikalni relativni vjetar u padobranstvu se naziva - The hill.  Kao što ćete brzo naučiti, opušteni neutralni položaj tijela je mnogo stabilniji, blaži i ugodniji od napetog i ukočenog položaja tijela. Vaš  zadatak je jednostavno postaviti vaše bokove u najniži točku ili prvu točku koja je izložena relativnom vjetru. U ispravnom neutralnom položaju, sa pogledom prema gore, u prvih par sekundi trebali bi vidjeti samo zrakoplov i nebo a ne zemlju.

Iz kojeg položaja se odvajamo?

Različiti modeli zrakoplova nalažu i drugačiji položaj za skok odnosno namještanje i pripremu za skok. Također sama tehnika se može razlikovati od škole do škola pa i od nastavnika do nastavnika te je samu tehniku položaja za odvoj najbolje razraditi u praksi na padobranskoj obuci. Zajedničko im je svima, skakali iz sjedećeg, stojećeg ili položaja s papučice na upornici da se tijelo pravilno izloži relativnom vjetru.

Ovo su neke od smjernica koje će pomoći oko poboljšanja tehnike skoka:

Brifing i vježbe na tlu (Dirt-dive)

Dobar brifing i detaljno izvježbani tijek skoka zasigurno će poboljšati izvedbu za vrijeme izvođenja skokova. Detaljno uvježbati odvoj iz zrakoplova na zemlji (dok zrakoplov nije korišten) znatno će popraviti i utjecati na vašu tehniku

Razgovor s nastavnikom:

Nakon svakog skoka razgovarajte sa svojim nastavnikom o svojoj izvedbi. Nastavnik koji je vidio vaš skok najbolja je referenca koju imate za poboljšavanje tehnike.

Snimanje odvoja i debrifing

Video materijala su svakako jedan od najboljih alata koje imamo u padobranstvu a koji nam nakon skoka i pregledavanja istih mogu dati jasne informacije o izvedbi odvoja te koracima za poboljšavanje.

Što nakon što sam savladao neutralni položaj tijela?

Kako napredujete padobranskim vještinama te kako se vaše tijelo prilagođava ovom novom okruženju tako će te početi učiti mnoge druge vrste odvoja. Oni su uobičajeno namijenjeni odvajanju s drugim padobrancima. Osnove odvoja iz zrakoplova su prezentacija i tempiranost. Prezentacija se odnosi na to kako se postavljate prema relativnom vjetru a tempiranost na odnos s ostalim padobrancima.

Što je pravljenje naleta ili Spotting?

„Spotting“ ili nalet. Odnosi se na postupak navođenja zrakoplova u nalet odnosno liniju leta zrakoplova na kojoj će izbacivati padobrance. S obzirom na jačinu i smjer vjetra potrebno je planirati pravilan „spotting“. Uz GPS navođenje zrakoplova preporučuje se da vođa naleta i vizualno prati nalet odnosno radi „spotting“. Spot označava točku na zemlji prema kojoj se orijentiramo i koja označava centar zone prizemljenja (Landing Area). Točka početka izbacivanja padobranaca ovisi o jačini vjetra. Što je vjetar jači to će se padobranci početi izbacivati kasnije ili nakon centra a što je slabiji to mogu početi iskakati iznad centra ili prije. Spot se označava postavljanjem „padobranskog križa“. Oblik oznake je najčešće križ ili oznaka u obliku slova „T“. Oznaka „T“ nam pokazuje i smjer vjetra tako da je gornja linija okrenuta prema smijeru iz koje vjetar dolazi

(PHOTO: Source: https://www.youtube.com/watch?v=wDc1dR1Z0Bg)

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti