Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 24.09.2023

Datum objave: 28.01.2021.

Kako se pripremiti?

Priprema za skok padobranom

priprema-na-zemlji

Prije vašeg prvog samostalnog skoka važno je da ste detaljno prošli adekvatnu padobransku opremu te da ste upoznati sa svim elementima koji su potrebni za sigurno izvođenje padobranskih skokova. Kako smo napomenuli i ranije, ova Online škola nije namijenjena principu „Uradi sam“ već joj je svrha da bude prateći materijal prilikom pohađanja Padobranske škole i obuka.

Priprema za samostalni skok padobranom je potpuno drugačija od pripreme za izvođenje tandem skoka koji ste možda već iskusili te gdje sve glavne zadatke obavlja tandem instruktor. Tijekom samostalnog skoka te zadaća obavljati će te vi samostalno.

Priprema na zemlji

Razrada skoka i dodijeljenih zadataka

Tijekom obuke svaki skok koji budete izvodili biti će popraćeni i zadacima koje je potrebno uspješno svladati kako bi mogli napredovati na sve zahtjevnije vježbe i vještine. Dobra razrada i razumijevanje zadataka na zemlji rezultira i boljom izvedbom istih zadataka tijekom padobranskog skoka.

Zemaljske praktične vježbe na zrakoplovu

Zemaljske praktične vježbe izvedbe odvoja iz zrakoplova su vježba koje koriste i iskusni padobranci kada uvježbavaju grupni izlaz iz zrakoplova. Praktične vježbe na zemlji omogućit će upoznavanje osnovnih elementa pravilnog položaja za odvoj, izgled vratnice zrakoplova te bolje postavljanje u položaj za odvoj iz različitih tipova zrakoplova.

Ponavljanje prinudnih postupaka

Prije svakog padobranskog skoka važno je ponoviti prinudne postupke. Dokazano je da redovno ponavljanje prinudnih postupaka drastično povećava vrijeme reakcije ako za to dođe potreba. Malo je reći da je kriva, ne pravovremena reakcija ili izostanak iste vodio do ozbiljnih ozljeda a ponekad i do gubitka života padobranaca koji su zanemarili ponavljanje istih. Pravilni prinudni postupci čine  razliku između dugogodišnje te uspješne padobranske karijere i ozbiljnih ozljeda i gubitka života.

Pregled opreme i padobrana

Prije svakog padobranskog skoka potrebno je napraviti tri zasebna pregleda padobrana. Prije stavljanja opreme, prije ulaska u zrakoplov i neposredno prije skoka. Tijekom padobranske obuke pregled opreme će biti zaduženje vašeg nastavnika padobranstva. No, već nakon prvih samostalnih skokova od vas se očekuje da aktivno sudjelujete u pregledu iste te da nakon dobivanja dozvole imate kompletno znanje dijelova opreme koje je potrebno te i kako pregledati prije odlaska na padobranski skok. Pregled opreme je toliko važan da ćemo mu dati zaseban članak koji možete pogledati ovdje – Pregled opreme prije izvođenje padobranskog skoka.

Određivanje redoslijeda iskakanja

Obično se prije ulaska u zrakoplov donosi redoslijed iskakanja padobranaca. Redoslijed iskakanja donosi vođa padobranaca u svakom letu. Tijekom padobranske obuke vođa padobranaca će obično biti vaš nastavnik padobranstva. Detaljnije o redosljedu iskakanja.

Ukrcaj u zrakoplov

U zrakoplov se ulazi polako i oprezno pritom štiteći sve operativne ručice padobrana te pazeći također i na opremu drugih padobranaca i pilota. Ako ne pazimo na ručice moguće je ne planirano otvaranja padobrana uzrokovano zapinjanjem ručica.

Pri ukrcaju u zrakoplov držimo se pravila za prilaz zrakoplovu. Zrakoplovima s nepokretnim krilima, odnosno avionima uvijek prilazimo s stražnje strane jer na taj način izbjegavamo kontakt sa propelerom ili elisom. S bočne strane, nikada ne prelazimo prednji brid krila. Zrakoplovima s pokretnim krilima ili helikopterima prilazimo s prednje strane jer  se na stražnjoj strani nalazi repni rotor od kojeg je potrebno održavati određeni razmak.

Kod obje vrste zrakoplova prilazimo im kada su potpuno zaustavljeni na tlu.

Ako je zrakoplov opremljen sigurnosnim pojasevima, pojaseve kopčamo od trenutka sjedanja u zrakoplov do postizanja minimalne visine za iskakanje odnosno 300 metara. Pojasevi se također koriste ako prizemljujemo s zrakoplovom.

Priprema u zrakoplovu

Provjera opreme  – Pregled opreme prije izvođenje padobranskog skoka.

Koncentracija na zadatke i  ponavljanje prinudnih postupaka.

Na letu prema visini za izvođenje skokova, ovisno o visini s koje skačemo možemo imati između 10 do 25 minuta vremena do postizanja iste. To vrijeme dobro je iskoristiti za ponavljanje prinudnih postupaka, visina za donošenje odluka te koncentraciju na zadatke tijekom skoka.

Slušanje uputa nastavnika padobranstva

Aktivno slušati i slijediti upute nastavnika padobranstva o mogućim sitnim promjenama ili izmjenama plana skoka ili leta.

Postavljanje u položaj za izlazak iz zrakoplova

Po dolasku na planiranu visinu skoka potrebno je pripremiti se za skok u skladu s uvježbanim detaljima tijekom praktične vježbe na zemlji. Na naredbu nastavnika postaviti se u položaj za skok te se pripremiti napustiti zrakoplov na dogovoreni znak.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti