Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 24.09.2023

Datum objave: 28.01.2021.

Doskok padobranom i oterečenje

Opterećenje pri prizemljenju s padobranom

prizemljenje

Opterećenje pri prizemljenju je dinamička sila koja djeluje na tijelo padobranca u trenutku dodira sa tlom. Tu silu najviše ćemo osjećati u našim nogama odnosno stopalima i gležnjevima, stoga nam je glavni cilj prilikom prizemljenja tu silu smanjiti na minimum da bi izbjegli moguće ozljede.

Na opterećenje prilikom prizemljenja direktno utječu tri čimbenika:

Tip padobrana

Mnoge značajke padobrana utjecat će i na različitu brzinu kojom se padobran spušta prema tlu. Glavne od njih su materijal od kojih je padobran napravljen, njegova veličina, konstrukcijski dizajn te generalno stanje i održavanost padobrana.

Padobrani se u današnje vrijeme prave od najlonskih materijala poput F-111 koji imaju vrlo malu propusnost zraka pod pritiskom te time omogućavaju bolji otpor tkanine. Također mnogi od tih materijala su tretirani posebnim premazom da bi ta propusnost postala još bolja ili potpuno nepropusna. Taj postupak nam je i donio materijale koji su poznati pod imenom - Zero-porosty. Ako usporedimo dva padobrana identične izrade i dizajna koji se samo razlikuju po tkanini kupole, logično je zaključiti da će padobran izrađen Zero-porosity materijala imati sporiju stopu spuštanja od padobrana izrađenog od F111 materijala te time utjecati i na manje opterećenje pri prizemljenju.

Veći padobrani poput padobrana za osposobljavanje radi većeg otpora zraka u pravilu imaju manju stopu spuštanja što utječe na smanjenje opterećenja pri prizemljenju no postoje situacije kada to pravilo ne vrijedi - naročito na to ima utjecaj namjena padobrana odnosno konstrukcijski dizajn padobrana.

Padobrani imaju svoj životni vijek na koji utječe kako je padobranom bilo rukovano, kako je održavan te kako je skladišten. Ne adekvatnim rukovanjem i čuvanjem padobrana on će gubiti svoja svojstva koja će također utjecati na to da padobran gubi svoje performanse i time rezultira većim stopama spuštanja, odnosno povećanju opterećenja pri prizemljenju.

Težina padobranca

Težina padobranca direktno utječe na opterećenje pod padobranom (Wingloading) stoga je činjenica da ako usporedimo dva padobranca različite težine pod identičnim padobranom, da će teži padobranac imati veću stopu spuštanja padobranom a time i veće opterećenje pri prizemljenju. Način na koji će se to opterećenje smanjiti prilikom dodira sa tlom ovisi o pravilnom izvođenju manevra za prizemljenje ili kočenja za prizemljenje.

Manevar za prizemljenje, kočenje (eng. Flare)

Glavne odlike i prednosti današnjih četvrtastih padobrana u usporedbi s okruglim padobranom koji su se nekoć koristili je njihova upravljivost i mogućnost pretvaranja vertikalne brzine ili pokreta u uzgon. Taj postupak nazivamo kočenje za prizemljenje ili na engleski – Flare. Pravilno kočenje nam omogućava da opterećenje koje nastaje prilikom prizemljenja smanjimo gotovo na nulu. Detaljno objašnjenje i vježbe biti će vam pružene u danjim lekcijama a naročito tijekom vaše praktične obuke a svakako su jedna od najvažnijih vještina u padobranstvu.

Kočenje za prizemljenje ili Flare
Kočenje za prizemljenje ili Flare
(FOTO: Kočenje za prizemljenje ili Flare)

Kolika iznosi brzina stope spuštanja padobrana?

Kako smo i naveli u gornjem dijelu teksta, brzina propadanja, odnosno stopa spuštanja padobrana ovisi o mnogim faktorima no u orijentacijsku svrhu možemo uzeti prosječne vrijednosti vertikalne stope spuštanja koje iznose 4-6 metara (18 – 21 km/h) u sekundi s 0% kočenja.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti