Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 24.09.2023

Datum objave: 28.01.2021.

Ostala oprema padobranca

Ostali padobranski instrumenti i oprema

oprema-ostala

Hrvatski pravilnik o padobranstvu propisuje da padobranac i učenik padobranac prilikom izvođenja padobranskog skoka moraju biti opremljeni s glavnim i rezervnim padobranom koji su pričvršćeni na jedan sustav veza, a od ostale opreme visinomjerom, zaštitnim naočalama, zaštitom za glavu te primjerenom odjećom i obućom.

Učenik padobranac dodatno mora biti opremljen tvrdom zaštitnom kacigom i padobranskim automatom na rezervnom padobranu.

Visinomjer

U visinomjeru se nalazi mala komora zvana aneroid koja je vrlo osjetljiva na promjene u atmosferskom tlaku. Kako se spuštate sve niže, tlak zraka se povećava što uzrokuje pomicanje aneroidne kapsule. Ti pokreti aneroida prenose se pomoću serije zupčanika te posredno kazaljka visinomjera vizualno pokazuje rezultat. Visinomjeri za padobransku upotrebu su puno manji i lakši od standardnih zrakoplovnih koji su ugrađeni u zrakoplove.

Kao i sve druge mehaničke naprave, i visinomjeri su podložni kvarovima te je stoga uputno usporediti visinu na svom visinomjeru s visinom na visinomjeru drugog padobranca. Nećete uočiti puno kretanja kazaljke na visinomjeru dok ne uznapredujete do skokova sa 20 i više sekundi slobodnog pada ali ćete ga koristiti prilikom upravljanja padobranom na svakom skoku.

Visinomjer se podešava na nulu na zemlji te je važno provjeriti da je visinomjer ispravno namješten prije svakog skoka. Visinomjer se nosi na lijevoj ruci jer se padobran otvara desnom što isključuje potencijalne komplikacije.

Noviji, digitalni visinomjeri su također dostupni na tržištu. Oni pokazuju digitalni odnosno brojčani prikaz visine za razliku od prikazivanja pomoću kazaljke (analogno) kod mehaničkih. Digitalni visinomjeri ne koriste sistem zupčanika kao mehanički visinomjeri već imaju drugačiji sustav pretvorbe informacije.

Zvučni visinomjeri zvani beeper, proizvode zvučni signal koji obavještava padobranaca na unaprijed zadanoj visini iznad tla. Zvučni visinomjeri su dizajnirani da budu smješteni u kacigi blizu uha.

Zaštitne naočale (brile)

Glavni razlog nošenja naočala ili brila je sprečavanje suzenja oka i zaštita od jakog relativnog vjetra koji nastaje priliko slobodnog pada. Možda nećete trebati naočale pod kupolom padobrana no ne možete izvesti siguran skok u grupi ukoliko ne vidite jasno oko sebe.

Kaciga - zaštita za glavu

Kaciga se koristi zbog zaštite glave prilikom odvoja iz zrakoplova u grupama, u slobodnom padu zbog mogućnosti sudara s drugim padobrancima, pri otvaranju za zaštitu ušiju od metalnih linkova na slobodnim krajevima te prilikom nezgodnih prizemljenja. Kaciga mora biti sigurno konstruirana s dobrim sistemom kopčanja i stezanja, ne smije ometati vidno polje i sluh, mora biti iza visoko odrezana da omogući gledanje prema gore u slobodnom padu.

Padobranski nož

Padobranski nož je vrlo važan alat te bi trebao biti nošen i to po mogućnosti na sistemu veza. Nož može biti ključan pri rezanju konopaca (npr. u slučaju prebačaja) ili gurtni u hitnim situacijama. Svaki padobranac i zrakoplov koji prevozi padobrance bi trebao biti opremljen padobranskim nožem.

Padobranski kombinezon ili odjeća za skokove

Preporučeno je da se za izvođenje skokova nosi odgovarajući padobranski kombinezon ili odijelo. Odijelo je dizajnirano da po potrebi prianja uz tijelo pružajući odgovarajuće opstrujavanje zraka, zaštitu od hladnoće ali i zaštitu prilikom nezgodnih prizemljenja. Neodgovarajuća odjeća može dovesti do problema i upletanja u proces otvaranja padobrana uzrokujući otkaz padobrana, a može stvarati i probleme tijekom slobodnog pada.

Rukavice

Nisu obavezne no pružaju toplinu i zaštitu vaših dlanova. Trebaju biti nošene ako je temperatura niža od 4 C°. Kako se penjete na visinu, temperatura pada za oko 6° na svakih 1000 metara visine. Rukavice trebaju biti toliko tanke koliko temperatura dozvoljava.

Obuća

Obične tenisice za trčanje biti će dobar izbor za izvođenje padobranskih skokova. Obuća sa kukicama za vezice zabranjena je jer omogućuje uplitanje konopcima ili pilot-padobrančiću.

Ostala padobranska oprema

Od ostale padobranske opreme ovdje ćemo spomenuti:

  • Oprema za opskrbu kisikom za skokove iznad 5000 m MSL (engl. mean sea level, srednja razina mora)
  • Prsluk za spašavanje za skokove na vodu ili u blizinu velikih i dubokih vodenih površina
  • Pojas ili prsluk s utezima koji se koristi kod skokova u formaciji (engl. formation skydiving) ili free fly skokova
  • Kamere – dozvoljene za nošenje na kacigi ili ruci tek nakon polaganja B dozvole

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti