Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 19.06.2024

Datum objave: 28.01.2021.

AAD - automatic activation device

Što je padobranski automat ili AAD?

aad

AAD (engl. automatic activation device) označava padobranski automat. U suštini, automat je precizni mikro-procesorni kompjuter lociran unutar ranca padobrana. Ovaj sigurnosni sistem je zadužen za otvaranje rezervnog padobrana u situaciji kada padobranac nije samostalno aktivirao glavni padobran ili to nije u mogućnosti napraviti.

Kako AAD radi?

Iako postoje različiti proizvođači padobranskih automata, svaki se automat sastoji od tri glavne komponente: kontrolna jedinica, procesorska jedinica, i jedinica za rezanje.

AAD ili padobranski automat je impresivni inženjerski proizvod koji kalkulira visinu padobranca i brzinu propadanja mjereći promjenu barometarskog tlaka. Svaki automat je programiran da se aktivira u slučaju da padobranac pada određenom brzinom na određenoj visini. Iako se vrijednosti na kojima će automat aktivirati otvaranje rezerve ako nismo sami otvorili glavni padobran razlikuju od proizvođača do proizvođača, obično su vrijednosti programirane na cca. 300 metara visine ili 700 za automate na tandem padobranima.

U suštini, automat može prepoznati ako je padobranac dosegao visinu na kojoj je već trebao imati otvoreni padobran i na kojoj brzina treba odgovarati brzini pod otvorenim padobranom. Ako se padobranac i dalje kreće, odnosno propada brzinom koja odgovara brzini slobodnog pada ili brzini iznad brzine programirane u automatu, jedinica za rezanje će prerezati uvjetnu petljicu rezervnog padobrana i aktivirati njegovo otvaranje.

Da bi osigurao da je ta kalkulacija točna, prilikom paljenja automata, isti se samokalibrira uzimajući u obzir trenutnu vrijednost tlaka zraka na tlu. Sve dok je automat upaljen i u upotrebi, on će također očitavati vrijednosti tlaka tijekom dana kako bi se prilagodio i kalibrirao u skladu s trenutnim uvjetima na tlu.

Valjanost i rok upotrebe automata propisan je njihovim proizvođačima, a najčešći proizvođači s kojima ćete se susretati su Cypres, Vigil i Mars M2. U korisničkim uputama svakog modela možete saznati više o svakom proizvođaču i modelu pojedinog automata.

Tehničke preglede i održavanje padobranskih automata u pravilu vrše proizvođači ili ovlaštene tvrtke. Moderni elektronički automati imaju ugrađeni sustav za autodijagnostiku koja se provodi prilikom svakog uključivanja automata.

Na padobranskoj obuci će vas vaš nastavnik padobranstva naučiti kako očitavati, konfigurirati te upaliti i ugasiti automat.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti