Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 19.06.2024

Datum objave: 28.01.2021.

Kako čuvate opremu tako i ona čuva vas

Čuvanje i održavanje padobrana i padobranske opreme

cuvanje-padobrana

Sunčeva svijetlost ili UV zračenje

Kako je padobran napravljen od sintetičkih/najlonskih materijala, vjerojatno najveća prijetnja roku trajanja padobrana je izloženost UV zrakama odnosno izloženost suncu i visokim temperaturama. Ostavljanje padobrana izloženog direktnim sunčevim zrakama je vrlo štetno i moguće je napraviti znatnu štetu čak i u jednom danu. Također, ostavljanje padobranske opreme za vrijeme vrućih dana u svojem vozilu je vrlo štetno jer temperature u zatvorenom vozili mogu znatno narasti što štetno utječe na materijale od kojih su padobrani i padobranska oprema izrađeni. Akumulirana izloženost UV zrakama oslabiti će sustav veza, ranac i padobran u njemu. UV zračenje može proći kroz oplatu ranca sustava veza te i tako napraviti štetu. Obavezno je pokriti padobran ili opremu bilo padobranskom torbom ili navlakama napravljenim upravo za prekrivanje padobrana i zaštitu od sunčevih zraka kako za vrijeme pakiranja padobrana tako i za vrijeme boravka na aerodromu ili skladištenja padobrana.

Pakiranje padobrana na podlozi za pakiranje (stolovi za pakiranje)

Želite li maksimalno produžiti vijek svoje opreme potrebno ju je pakirati na čistim i za to namijenjenim podlogama za pakiranje (padobranski stolovi, tepison). Pakiranje na prljavim, blatnim i vlažnim podlogama poput betona, trave ili zemlje znatno će utjecati na stanje vaše opreme i pospješiti će propadanje komponenti.

Sol, pijesak, zemlja, blato, vlaga

Materijali od kojih se padobrani i padobranske komponente proizvode vrlo su osjetljivi na pijesak, blato, sol, vlagu i sunce stoga treba obratiti veliku pažnju da se oprema u što manjoj mjeri izlaže tim elementima. Ako skačete u uvjetima gdje je područje za prizemljenje pješčano, možete očekivati preko 50% brže trošenje konopaca padobrana. Također, sol će utjecati na brže propadanje i trošenje opreme. Izlaganje opreme vlazi može uzrokovati koroziju metalnih dijelova i pojavu plijesni.

Nakon padobranskog skoka pravilno pokupiti padobran

Vrlo je važno naučiti pravilno pokupiti padobran nakon što ste prizemljili jer pri povratku na padobranski start moguća su oštećenja koja nastaju stajanjem i hodanjem po opremi, padobranu ili konopcima, vučenjem dijelova padobrana po tlu i zapinjanjem opremom za razne prepreke poput ograda, žica ograda, čvrste vegetacije po tlu, oštrom kamenju i sl.

Kiseline i razni agresivni preparati

Izlaganje opreme raznim preparatima poput kiselina, akumulatorske tekućine i agresivnih sredstava za čišćenje može uzrokovati znatna oštećenja na opremi. Ako želite očistiti svoju opremu od  raznih nečistoća, najbolje je to napraviti mekom, neabrazivnom tkaninom i mlakom vodom. Može se koristiti i nježni sapun nakon čega ga je potrebno detaljno isprati mlakom vodom. Mokra oprema se suši u provjetrenoj prostoriji bez direktnog izlaganja sunčevim zrakama.

Pregledati istrošenost uvjete petljice ili petljice za zatvaranje ranca

Iako ovo ulazi u inspekciju opreme prije skoka, također možemo i ovdje spomenuti stanje uvjetne petljice za zatvaranje. Bilo kakva istrošenost petljice veća od 10% zahtjeva promjenu iste. Ukoliko niste sigurni je li potrebna promjena, već to možete shvatiti kao pokazatelj da je potrebna. Pucanje uvjetne petljice u krivom trenutku (u zrakoplovu, na izlazu iz zrakoplova, u slobodnom padu) može dovesti do situacija opasnih po vaš život i život ostalih sudionika u padobranskim aktivnostima.

Pušenje u blizini padobranske opreme

Već smo spomenuli da visoke temperature uzrokuju veliku štetu na padobranskoj opremi pa je tako moguće zaključiti da i pušenje u blizini padobrana ili opreme može napraviti oštećenja na opremi. Vjetrom nošen sitni žar s cigarete pušača u blizini lako može završiti na opremi padobranaca. Zbog toga i postoji pravilo zabrane pušenja na aerodromu ili u blizini padobranske opreme.

Pravilno skladištenje prilikom ne skakanja

Pravilno skladištenje opreme odnosi se na čuvanje opreme za vrijeme nekorištenja, kraćeg ili dužeg. Od velike je važnosti padobran čuvati na suhom mjestu, idealno na sobnoj temperaturi i bez izlaganja sunčevoj svijetlosti ili UV zrakama.

Za duža skladištenja padobrana, duža od tri tjedna (izvan sezone skakanja), preporuča se padobran skladištiti raspakiran. Naročito je preporučljivo konopce padobrana izvaditi van gumica na kontejneru padobrana. Padobranske gumice s vremenom propadaju i gube svoju kvalitetu te time mogu postati ljepljive i utjecati na sljepljivanje u konopce padobrana. Za vrijeme nekorištenja padobrana također se preporuča izvaditi pilot padobrančić iz njegovog džepa jer će to utjecati na dulji rok elastičnog materijala koji se koristi za njihovu izradu.

Redovna inspekcija padobrana i komponenti padobrana

Iako je po Hrvatskom pravilniku o padobranstvu propisano da svaki padobran koji se koristi mora imati redovni godišnji tehnički pregled i odobrenje za korištenje koji izdaje padobranski rigger, poželjno je i naučiti kako periodično pregledavati i održavati svoju opremu, a tome vas može podučiti rigger ili vaš nastavnik padobranstva. Popravke na padobranu ili pakiranje rezervnog padobrana nije dozvoljeno samostalno izvoditi ukoliko nemate ovlaštenje riggera. Unatoč tome, mnoge komponente poput tri-ring sistema, ručica za odbacivanje i njihovih kablova te generalno stanje svih tkanina i šavova možete samostalno kontrolirati. Budite oprezni, a ako niste sigurni kako pojedini dijelovi ili sklopovi funkcioniraju osigurajte da ih pregleda osoba koja posjeduje znanje o tome.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti