Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 19.06.2024

Datum objave: 28.01.2021.

Nisu namijenjeni osposobljavanju

Sportski padobrani i njihove karakteristike

Sportski-padobrani

Nakon završetka padobranske obuke i izdavanja vaše prve padobranske dozvole kategorije A, možete početi koristiti padobrane koji nisu namijenjeni osposobljavanju.

Važno je znati da iako vam je izdana padobranska dozvola kategorije A, to nije znak da možete skakati s bilo kojom veličinom padobrana. Smanjivanje veličine padobrana (engl. downsize) treba shvatiti vrlo ozbiljno te izvoditi postepeno sukladno napredovanju i stjecanju iskustva. 

Veliki broj padobranskih nesreća događa se upravo zbog toga što padobranac s malo iskustva izvodi skok padobranom koji nije odgovarajući njegovoj razini znanja i iskustva. Postoje određeni pokazatelji koji vam mogu biti mjerilo o tome da li ste spremi za downsizing ili prelazak na manji padobran. Neki od njih su skretanje s minimalnim gubitkom visine (engl. flat turn), promjena pravca od 45° prilikom kočenja ili fleranja (engl. flare turn), prizemljenje bez vjetra, niz ili bočno na vjetar (engl. downwind, crosswind), konstantno i planirano prizemljenje unutar 10 metara, prizemljenje pomoću zadnjih slobodnih krajeva, sigurno prizemljenje na neravne podloge - uzbrdice i nizbrdice. Kako napraviti sve navedeno naučiti ćete s vremenom i stjecanjem iskustva kroz vašu padobransku karijeru.

Karakteristike sportskih padobrana

Manja površina krila

Manja površina krila znači i veče opterećenje padobrana (engl. wing loading), a time i veću horizontalnu i vertikalnu brzinu te agresivniji odaziv padobrana na komande. Smanjivanjem veličine padobrana povećava se i njegova brzina te time raste zahtjevano iskustvo padobranca za takav padobran.

Otvaranje padobrana

Manji padobrani manje "praštaju" greške koje nastaju nestručnim pakiranjem te lakše dolaze u situacije otkaza padobrana te stoga zahtjevaju precizniju tehniku pakiranja.

Reakcija na komande

Sportski padobrani puno brže reagiraju na komande padobranca od padobrana za osposobljavanje te time zahtijevaju i veće iskustvo padobranaca koji ih koriste.

AAD

U mnogim državama, a trenutno i u Hrvatskoj, imatelji padobranske dozvole nisu obavezni nositi AAD na rezervnom padobranu.

Lom uzgona  (engl. stall point)

Što je padobran manji to je lakše postići točku loma uzgona.

Prizemljenje sportskim padobranom

Nije teško zaključiti da kako je padobran manji tako zahtjeva i iskusnijeg padobranca. Padobrani male površine su brzi, manje "praštaju greške" nego veliki padobrani, puno su osjetljiviji na komande padobranca, zahtijevaju preciznije pakiranje. Pregledom i analizom padobranskih nesreća, najveći postotak zauzimaju upravo nesreće koje se događaju nepravilnim prizemljenjem, nepravovremenom reakcijom padobranca ili premalim iskustvom za korišteni padobran. Želite li se dugo baviti padobranstvom koristite odgovarajuću veličinu padobrana.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Iduće lekcije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti