Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 16.04.2024

Datum objave: 03.04.2020.

Wing-loading ili specifično opterećenje krila padobrana

Što je Wing-loading i kako utječe na letne karakteristike

Wing-loading ili specifično opterećenje krila padobrana
Što nam Wing-loading (specifično opterećenje krila padobrana) znači u padobranstvu i što nam govori? Najjednostavnije rečeno, upravljanje odnosno let padobranom tipa krilo s većim wing-loadingom povećava i brzinu vašeg padobrana. Na što manji padobran prelazite tako će se pojačavati vaša horizontalna ali i vertikalna brzina odnosno spuštanje padobrana.

Osnovna Wing-loading jednadžba

Cijeli izračun wing-loadinga svodi se na jednostavnu jednadžbu u kojoj se u obzir uzimaju izlazna težina padobranca i veličina krila u fitima na kvadrat (ft2). Veličinu svojeg padobrana u fitima uvijek možete pronaći na markici na krilu padobrana. Formula je sljedeća:

M : P = Wing-loading.

„M“ označava Konačnu ili izlaznu težinu padobranca u fitima (Feet/LBS) a „P“ površinu krila u kvadratnim fitima (square feet).
Ako želite računati s težinom u kilogramima formula bi izgledala ovako:

(Kg x 2.205) : P = Winloading

Primjer: Ako imate izlaznu težinu od 80 kg (176.4 LBS) i veličinu krila padobrana od 170 ft2 tada dobivamo wing-loading od (80 kg x 2.205) : 170 = 1.037 ili u LBS jedinici 176.4 : 170 = 1.037

Ako vaša izlazna težina ostane ista ali smanjite padobran na veličinu 150 ft2, izračun bi izgledao ovako (80 kg x 2.205) : 150 = 1.176 ili u LBS jedinici 176.4 : 150 = 1. 176
Izračun za istog padobranca s veličinom padobrana od 120 ft2: (80 kg x 2.205) : 120 = 1.47

Po ovim primjerima vidimo da sa smanjivanjem površine padobrana u odnosu na istu izlaznu težinu raste i wing-loading, odnosno specifično opterećenje padobrana. Povećavanjem wing-loadinga povećavamo sve više i horizontalnu/vertikalnu brzinu padobrana.

Izlazna težina

U ovom vrlo jednostavnom izračuni wing-loadinga vrlo je važno razumjeti značenje „izlazne težine“ te ju izračunati pravilno.
Izlazna težina je ukupan težina padobranca sa svom opremom spremnog za ulazak u zrakoplov - tjelesna težina, kompletni set padobrana (ranac, glavni, rezervni padobran), odijelo, obuća, kamere, visinomjer, pojas s težinom ako ga nosite isl.

Važno je razumjeti da drugačija veličina istog modela padobrana s identičnim matematičkim wing-loadingom neće letjeti identično iako bi se tako moglo učiniti na prvu.

Primjer: Dva padobranca lete identični model padobrana no jeda leti veličinu 190 ft2 a drugi 150 ft2. Izračun wing-loadinga za oboje iznosi 1:1. Da je matematička vrijednost jedini pokazatelj ova dva padobrana/padobranca bi letjela isto, međutim u stvarnosti je drugačije. Manji padobrani, iako isti model i proizvođač krila, reagiraju mnogo brže i agresivnije te manje opraštaju pogreške.

Razlike između letnih karakteristika različitih tipova i proizvođača padobrana s istim wing-loadingom mogu vrlo varirati. Primjer su padobrani izrađeni od „ZP“ (Zero-porosty) materijala koji će puno bolje „držati“ molekule zraka unutar krila u odnosu na padobrane izrađene od F-111 materijala te će zbog toga pridonijeti efikasnijim letnim karakteristikama.

Ako kupujete polovni padobran, starost materijala odnosno tkanine te kako se je s njome odnosilo može znatno utjecati na wing-loading. Dobro je posavjetovati se sa Riggerom koji će vam testiranjem padobrana objasniti kakve karakteristike možete očekivati od padobrana.

Konopci padobrana također mogu znatno utjecati na letne karakteristike padobrana bez promjene wing-loadinga. Više o konopcima možete pročitati no ovom linku: O konopcima padobrana.

Manji padobrana u pravilu također imaju i kraće konopce što utječe i na brži odaziv na komande nego je to u slučaju većih padobrana.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti