Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 16.04.2024

Datum objave: 01.04.2020.

Započni novu životnu avanturu

Oblici padobranske škole te koje su razlike između obuke

aff-stl

Za vrhunsko uzbuđenje i zabavu na velikim brzinama, niti jedan sport se ne može mjeriti s padobranstvom. Srećom, ovaj adrenalinski sport koji mijenja pogled na svijet nije toliko ekstreman ili zastrašujući koliko se možda čini. Otprilike svatko tko je stariji od 18 godina ali i oni mlađi, minimalno 16 godina, uz pristanak roditelja mogu se uključiti u svijet padobranstva te uz prolazak padobranske obuke samostalno skakati padobranom i iskusiti čari slobodnog pada.

U svijetu postoji nekoliko metoda padobranske obuke od kojih su neka po određenim državama manje ili više zastupljene. Odabir škole ovisit će o dostupnosti određenog oblika obuke u padobranskoj organizaciji, zahtjevima i uvjetima školovanja organizacije ali i vašim osobnim preferencijama. Svaka padobranska organizacija može vam odgovoriti na pitanja koja imate o oblicima obuke koju vrše.

U nastavku ćemo kratko opisati kako izgleda koji od načina obuke a za detaljnije informacije kontaktirajte padobranske organizacije koje vrše padobransku obuku.

AFF - Accelerated Freefall

Skraćeno, ovu obuku u svakodnevnom razgovoru nazivamo AFF.

U ovom obliku obuke, instruktori s posebnim ovlaštenjima „AFF instruktor padobranstva“ iskaču s učenikom iz zrakoplova držeći ga za sistem veza dok studen demonstrira određene vještine i obavlja unaprijed dogovorene zadatke u slobodnom padu. Svaki skok planirano donosi i nove izazove koje učenik mora uspješno izvršiti da bi napredovao u sljedeću kategoriju obuke odnosno skoka. Obuka je podijeljena u nekoliko kategorije koje pokrivaju osnovno gradivo u padobranstvu.

Obuka

Kako učenik u ovom obliku školovanja nosi svoj vlastiti padobrana, mora biti naučen kako postupiti te izvršiti prinudne postupke (eng: emergency procedures) i postupke za prizemljenje (eng: landing procedures). AFF obuka se obično sastoji od nekoliko sati teoretske obuke i vježbi na zemlji a nije rijetkost da se prvi skok može izvršiti i isti dan.

Kako izgleda AFF padobranska obuka?

Učenik iskače iz zrakoplova s dva AFF instruktora s visina između 3000 do 4000 metara gdje će u slobodnom padu provesti između 30 – 60 sekundi. Instruktori drže učenika za učeničku sistem veza davajući instrukcije te asistiraju s održavanjem stabilnosti ili aktiviranjem otvaranja padobrana ako je potrebno. Na odgovarajućoj visini od učenika se očekuje da samostalno otvori vlastiti padobran.

Cijena AFF obuke

AFF obuka od instruktora zahtjeva veći angažman, visina za skokove padobranom je veća nego kod Static Line obuke (Skok na gurtnu) te je tako i cijena AFF obuke znatno veća.

Dostupnost

U Hrvatskoj u trenutku pisanja ovog članak, zbog nedostatka uvjeta, AFF obuka nije toliko zastupljena te ako želite upravo ovaj oblik obuke kontaktirajte neke od klubova ili organizacija s našeg popisa padobranskih klubova.

Static Line obuka (Skok/obuka na gurtnu)

Static line obuka se odnos na obuku u kojoj se koriti „Gurtna“ (eng: Static Line). Gurtna je traka koji je jednim krajem pričvršćena za zrakoplov a drugim krajem spojena za Špiljku ili Špiljku i torbu glavnog padobrana učenika. Uloga gurtne je aktiviranje otvaranja padobrana učenika po izlazu i napuštanju zrakoplova. U Static Line skoku instruktor ne iskače s učenikom.

Obuka

Dio Static Line i AFF obuke je isti te se u nastavku obuke uče specifičnosti svakog oblika obuke zasebno. Kao i u AFF-u, nakon nekoliko sati teoretske obuke i vježbi na zemlji slijedi odlazak na skok koji često može biti na isti dan no obićno je obuka podjeljena u 2-3 dana. Static Line obuka je trenutno najzastupljeniji ako ne i jedni oblik obuke (samostalni skok) u Hrvatskoj.

Kako izgleda Static Line padobranska obuka?

Uz asistenciju Static Line instruktora učenik izlazi iz zrakoplova samostalno i namješta se za skok. Po odvoju iz Zrakoplova padobran se automatski otvara prinudnim načinom otvaranja, odnosno uz pomoć gurtne.

Skokovi padobranom na gurtnu obično se izvode na visinama od 1000 metara a nakon otvaranja padobrana učenik samostalno pilotira padobranom do prizemljenja.

Cijena Static Line obuke

Static Line obuka znatno je jeftinija od AFF obuke jer se skokovi izvode s manje visine što smanjuje i trošak leta zrakoplova no uglavnom je jeftinija zbog troška instruktora - jedan instruktor može na skok povesti nekoliko učenika. U AFF-u je obrnutu te na jednog učenika ide jedan odnosno dva instruktora, ovisno o kategoriji skoka. Točne cijene možete saznati direktno od padobranske organizacije koje vrše Static Line školovanje.

Online škola padobranstva

Portal Skydive Croatia pripremila je za sve zainteresirane koji se žele početi baviti padobranstvom malu Online školu padobranstva u kojoj možete proći kroz kompletno teoretsko gradivo koje će vas očekivati ako se upišete u jednu od škola padobranstva. Kompletno gradivo osigurala je i ustupila nam Padobranska škola Skydive Croatia a možete je pronaći ovdje - Online škola padobranstva.

Tandem skok

Iako u svijetu kada se govori o Tandem skokovima pomisao pada na „jednom u životu“ iskustvo no prvobitna ideja i svrha Tandem skokova je zapravo obuka učenika. Mnogo padobranskih centara koristi tandem skok kao oblik upoznavanja učenika s padobranskim okruženjem jer omogućava upoznavanja sa slobodnim padom, letom padobranom i prizemljenjem gdje učenik nije odmah pod pritiskom odrađivanja svih postupaka koji ga očekuju pri Static Line ili AFF obuci.

Obuka

Obično manje od 30 minuta prije izvođenja skoka

Kako izgleda?

Više o tandem skoku možete pročitati ovdje – Tandem skok padobranom

Usporedba metoda školovanja

AFF:

 • Najbrže napredovanje do samostalnog padobranca
 • Obuka: Nekoliko sati teoretske obuke i vježbi na zemlji
 • Slobodan pad: Skok s dvoje instruktora koji vas pridržavaju u zraku kontrolirajući slobodan pad asistiraju ako je potrebno.
 • Slobodan pad: 30-60 sekundi
 • Otvaranje padobrana: Samostalno
 • Let padobranom: Učenik samostalno upravlja i prizemljuje
 • Dostupnost: U Hrvatskoj slabo ili nije dostupno
 • Cijena: Visoka

Static Line (Gurtna):

 • Obuka: Nekoliko sati teoretske obuke i vježbi na zemlji
 • Slobodan pad: Pri prvim skokovima nema slobodnog pada jer Gurtna (Static Line) automatski otvara padobran nakon odvoja od zrakoplova..
 • Slobodan pad: Pri slobodan pad oko 7 skoka ili više
 • Otvaranje padobrana: Gurtna otvara padobran na prvih nekoliko skokova
 • Let padobranom: Učenik samostalno upravlja i prizemljuje
 • Dostupnost: Dostupno u svim obučnim centrima za padobranstvo
 • Cijena: Najjeftiniji ulazak u padobranski sport

Tandem skok:

 • Najbrži način za iskusiti padobranstvo
 • Obuka: 10-30 minuta prije skoka
 • Slobodan pad: 30-60 sekundi, ovisno o visini skoka
 • Otvaranje padobrana: Instruktor otvara padobran
 • Let padobranom: Instruktor upravlja padobran. Instruktor može omogućiti učeniku da isproba kako je upravljati padobranom
 • Dostupnost: Dostupno u klubovima gdje postoje Tandem Instruktori
 • Cijena: Za pruženo iskustvo vrlo prihvatljiva. Razlikuje se od organizacije do organizacije

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti