Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 24.09.2023

Datum objave: 24.03.2020.

Visinomjer je naprava koja ne mjeri direktno visinu, već atmosferski tlak

O visinomjerima - Altimeter

visinomjer-altimeter
Visinomjer je naprava koja ne mjeri direktno visinu, već atmosferski tlak. S tom činjenicom proizlazi da je visinomjer zapravo barometar napravljen radi specifične svrhe. Visinomjer koristi promjene u atmosferskom tlaku da bi odredio promjene u visini. Zašto se tlak mijenja s promjenom visine? Jednostavno rečeno, tlak na bilo kojoj točci u atmosferi koja okružuje zemlju je rezultat težine atmosfere odnosno čestica zraka koja se nalazi iznad a na koje djeluje gravitacija. Iz navedenog razloga, što se više u atmosferi nalazite, manje atmosfere imate iznad sebe i manje tlaka djeluje na vas, odnosno visinomjer.

Mjerenje visine s tlakom zraka ima određene nedostatke. Atmosferski tlak se može mijenjati s promjenama u vremenskim uvjetima. Za vrijeme jednoličnih vremenskih prilika nije ne obično da se tlak zraka mijenja do 1 mbar (milibar), izazvan samo promjenom temperature zraka. Promjena tlaka zraka od 1 mbar može dovesti do odstupanja mjerenja do 8 metara. No u poslijepodnevnim satima, punima promjenama vremena, poput približavanja hladne fronte, zrak tlaka se može mijenjati do 5 mbar-a ali i više sto može rezultirati odstupanjima većima i od 40 metara.

Uobičajeno je da približavanjem lošeg vremena tlak zraka pada, te visinomjer situaciju očitava kao smanjenje atmosferskog tlaka zbog povećanja nadmorske visine pa će i vrijednosti biti više negoli stvarno jesu. Suprotno je slučaj kada je poboljšanje vremenskih uvjeta - visinomjer će pročitati niže vrijednosti visine negoli stvarno jesu.

Kako bi kompenzirao promjene u vremenskim prilikama, visinomjer mora biti kalibriran koristeći poznatu visinu ili poznati pritisak tlaka. Poznata visina se obično može očitati sa za oznaka na topografskim kartama. No ako ne znate trenutnu visinu trebate koristiti trenutne vrijednosti tlaka zraka. U padobranstvu visinomjer kalibriramo tako da visinomjer postavljamo na nultu vrijednost na planiranom doskočištu. Mjerenje tlaka zraka se obavljaju pomoću barometra te se vrijednost tlaka zraka odnosi na tlak u razini površine mora za određenu lokaciju, Vrijednosti tlaka zraka se mjere nekoliko puta na dan a u svakom trenutku se mogu dobiti od meteorološke službe.

Sa svim promjenama koje utječu na visinomjer, prikazana vrijednosti na visinomjeru mogu znatno odstupati u jednom danu. Iz istog razloga potrebno je prije svakog padobranskog skoka, odnosno polijetanja provjeravati vrijednost visinomjera te ga po potrebi kalibrirati.

Na tržištu se danas nalaze mnogi tipovi visinomjera no uglavnom ih dijelimo na digitalne i analogne. Digitalni visinomjeri se automatski kalibriraju prilikom paljenja visinomjera dok je analogni visinomjer potrebno ručno kalibrirati odnosno postaviti na „nulu“ kako u padobranstvu volimo reći.

I analogni i digitalni visinomjeri su vrlo pouzdani te je stvar osobnog izbora koji će te odabrati. U školovanju učenika obično se koriste analogni visinomjeri jer ih je lakše očitavati te očitavanje pomicanja kazaljke analogno visinomjera učenik može razviti svijest o protoka vremena u slobodnom padu.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti