Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 16.04.2024

Datum objave: 22.03.2020.

Riggerska posla – kako sam napraviti closing loop ili uvjetnu petljicu?

Pravljenje uvjetne ili petljice za zatvaranje – Closing loop

closing-loop

Uvijek je zabavno gledati lice Rigera kako postaje blijedo kada mu padobranac priđe s puknutom uvjetnom petljicom (eng: Closing loop) tražeći novu.

Uvjetna petljica koja pukne tijekom skoka padobranom može prouzročiti mnoge vrlo opasne scenarije uključujući “Horseshoe” otkaz padobrana u kojemu kontejner glavnog padobrana izlazi iz ranca ali se dalje drži za pilot padobrančić u svom džepu ili neki dio tijela padobranca i slobodne krajevi čineći veliko upetljavanje konopaca padobrana, gurtne padobrančića i kontejnera glavnog padobrana koje se odvija iznad padobranca. Korištenjem petljice za zatvaranje dok ne pukne bi bio ekvivalent pilotiranju zrakoplovom dok ne nestane goriva.

Svaki padobranac mora naučiti pregledati i provjeriti petljicu za zatvaranje prije svakog skoka i prilikom pakiranja. Smatra se da svaka potrošenost petljice veće od 10% je stupanj istrošenosti kada je petljica spremna za promjenu. Možete se povesti poznatom izrekom: „Ako sumnjate da je petljica potrošena onda nema sumnje da ste u pravu“!

Tijekom godina mnogi su se materijali isprobavali za izradu petljice za zatvaranje ali se često vraća na ono što je radilo prvo. Obloga Type-2 i Type-3 padobranskih konopaca.

Iako su oboje konopaca korišteni za izradu petljica, Type-2, tanji između njih je korišten mnoge češće i većina petljica je izrađeno od ovog materijala. Type-2 konopac je prošiven iscrtkanim uzorkom (najčešće bijeli konopac s tamno zelenim uzorkom) uzduž njegove duljine po kojemu ga možete prepoznati dok je Type-3 nema uzorak te je jednobojan. Oba konopca mogu biti ili bijeli ili obojeni dok boja uzorka može varirati.

Type-2 se može presavinuti oštrije preko Pina za zatvaranje nego Type-3 što stvara i više trenja te pomaže držanju ranca bolje osiguranim dok nije vrijeme za otvaranje. Napominjemo da se Type-2 iz istog razloga i troši malo brže nego Type-3.

Kako se pri pravljenju petljica za zatvaranje koristi samo obloga konopca bez središnje jezgre tako se u specijaliziranim padobranskim trgovinama može i kupiti samo obloga konopca Type-2 pod imenom Type-2a.

Closing loop u nekoliko koraka

1. Savinite komad tanke metalne žice

Pronađite ili kupite cca. 50 cm dugačku metalnu žicu, poput žice na fotografiji. Ako od nekog možete nabaviti korištenu E žicu gitare bit će savršeni alat za vas. Savinite žicu pod oštrim kutem na pola.

2. Odrežite konopac koji će biti petljica uskoro

Izvadite staru petljicu za zatvaranje i spremite metalnu podlošku za novu. Odrežite konopac dvostruke dužine nego dužina stare petljice + dodajte nekoliko centimetara viška. Višak je OK dok prekratki konopac neće funkcionirati. Savinite konopac na pola i zabilježite polovicu vodenim flomasterom. Ako ne koristite već gotov Type-2a materijal bez jezgre konopca, locirajte jezgru i izvucite je iz obloge. Jezgra konopca je tanki konopac unutar obloge.

3. Umetnite žice u oblogu

Kako je konopac sada bez jezgre šupalj, s jednog kraja pažljivo umetnite presavinutu žicu u oblogu pazite da ne žica ne prođe kroz stijenku konopca na putu prema gore. Stanite na 15 mm prije zabilježene sredine konopca te pažljivo bez oštećenja pronađite put metalne žice kroz stijenku konopca sve dok žica ne izađe kroz konopac.

4. Umetnite drugi kraj konopca kroz ušku žice

Pobrinite se da je konopac ravan bez uvijanja te umetnite cca. 2 cm drugog kraja konopca kroz ušku žice te ga savinite prema samim sobom (Poput umetanja konca kroz ušku igle),

5. Provucite žicu s drugim krajem konopca kroz sredinu obloge.

Provucite žicu s drugim krajem konopca kroz sredinu obloge. Za ovaj postupak morat će te  malo „masirati“ konopac da bi prošao kroz rupu koju ste žicom napravili u stijenki konopca. Izvucite žicu s umetnutim krajem konopca iz sredine obloge pazeći pri tome da ne izgubite ušku za pin koju ste napravili ovim postupkom na kraju odnosno vrhu. Izvucite oblogu iz žice odnosno vašeg novog „Closing loop“ alata za pravljenje petljica a koji će te koristiti idući puta.

6. Namjestite duljinu uške petljice oko 12-15 mm

Namjestite dijametar uške petljice da bude 12-15 mm dugačak u presavinutom stanju. Palcom i kažiprstom ispravite moguće uvijanje unutarnjeg dijela petljice.

7. Zavežite čvor na petljici i umetnite podlošku

Zavežite čvor na petljici na koji će nasjesti metalna podloška. Ako je stara petljica bila odgovarajuće dužine, čvor postavite na 10 mm kraće od vrha nego na staroj petljici. Umetnite podlošku stare petljice na novu te ju umetnite na kontejner. Potrebno je rastegnuti petljicu te ponovno provjeriti dužinu. Malo kraća petljica je u redu jer će se još dodatno istegnuti kroz nekoliko sljedećih pakiranja. Duža petljica od stare petljice za zatvaranje nije dobra iz istog razloga.

Da bi utvrdili kolika petljica treba biti provjerite upute za svoj tip sistema veza, upitajte proizvođača opreme ili kontaktirajte svog Riggera.

Labava odnosno predugačka petljica neće stvarati dovoljno pritiska i trenja stvarajući nepotreban rizik za Horseshoe otkaz padobrana ili preuranjeno otvaranje ranca.

8. Odrežite višak i spalite kraj

Odrežite kraj petljice 10 mm od čvora i spalite/otopite ga s upaljačem.

Čestitamo, upravo ste napravili svoju vlastitu petljicu. Savjetujemo da ju pokažete svojem instruktoru ili Riggeru za dodatnu potvrdu.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti