Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 19.06.2024

Datum objave: 20.03.2020.

Želite li saznati više o konopcima vašeg padobrana?

O konopcima padobrana (Parachute line types)

konopci-padobrana

Koje konopce bih trebao za svoj padobran? Pitanje je to koje se ne postavlja često sve dok netko ne odluči koji padobran kupiti ali onda zastane jer nitko ne želi potrošiti toliko novaca i donijeti krivu odluku. Ali koga pitati? Što je pravi odgovor? Donosimo vam informacije koje će vam nadamo se pomoći u odluci.

Tipovi konopaca (Line Types)

Tipovi konopaca koji se koriste u padobranskoj industriji imaju mnogo zajedničkog s konopcima koji se koriste u jedrenju i dostupna su u različitom višeslojnom pletivu sintetičkih, materijala. Najčešći tipovi konopaca u padobranstvu su:

  • Dacron
  • Spectra
  • Vectran
  • HMA

Ovi konopci su dostupni u različitoj čvrstoći, debljini a u nekim slučajevima i boji. Također imaju i drugačija svojstva o kojim ćemo pisati u nastavku.

Dacron

Mnogi novi padobranci možda nikad nisu ni vidjeli ovaj tip konopaca osim na možda nekim tipovima tandem i učeničkih padobrana ili padobrana za skok na cilj (precizno prizemljenje). Vrlo su velikog dijametara (debljine, širine), bijele boje, na dodir teški ali su vrlo otporni dimenzijski. To znači da za životnog vijeka, ova vrsta konopaca se ne mijenja značajno, niti kroz smanjivanje ili rastezanje. Najelastičniji je tip konopaca među navedenima što znači da se njegovo pletivo pod silom koju prouzročuje otvaranje padobrana može blago rastegnuti no odmah se vraća u normalno stanje. Može se vidjeti i u crnoj boji kao na BASE padobranima ili u crvenoj na padobranima koji se koriste u disciplini CRW (Canopy relative work). Nedostatak ovog tipa konopaca je njegov volumen pri pakiranju padobrana što zahtjeva veći volumen ranca padobrana. Također prouzročuje veću količinu otpora što smanjuje prodornost odnosno brzinu i performanse padobrana. Ovaj otpor posebno se može primijetiti na malim i brzim padobranima, većeg opterećenja (eng: Wing loading).

Spectra

Ovo je najčešće upotrebljavan tip konopaca u padobranskoj industriji i to s dobrim razlogom. Malog je volumena pri pakiranju, malog otpora i dobre izdržljivosti te vrlo jake čvrstoće. Međutim, karakterizira ga smanjivanje po dužini kada je u kontaktu s visokom temperaturom. Pod visokom temperaturom mislimo ma „Slider“ koji stvara jako trenje svaki puta kada pri otvaranju padobrana klizi po konopcima prema „riserima“. Kako slider najviše klizi po vanjskim konopcima tako i uzrokuje da se skupljanje konopaca odvija nepravilno što prouzrokuje deformiranje aerodinamičkog profila krila padobrana (eng: canopy out of trim). Out-of-trim konopci uzrokuju lošija i nepredvidiva otvaranja te degradiranje performansi za koje je padobran izvorno bio dizajniran. Iako s ovom jednom negativnom karakteristikom, i dalje je izvrstan izbor tipa konopaca jer prije nego se konopci istroše dovoljno da bi pukli konopci će se smanjiti što će uzrokovati degradaciju performansi padobrana i želju da ih promijenite.

Vectran

Ova vrsta konopaca je razvijena i predstavljena padobranskoj industriji kao alternativa Spectri jer je također malog volumena, stvara mali otpor pril letu, jednake čvrstoće dok u isto vrijeme ima otpornost na skupljanje pri djelovanju topline koju uzrokuje klizanje slidera. To znači da se u životnom vijeku konopci neće skupiti što bi prouzročilo Out-of-trim. No to stvara novi nedostatak. Međutim, konopci ovog tipa izgubit će svojstvo čvrstoće te će početi pucati prije nego što se padobranu pogoršaju performanse. Rješenje za ovaj problem je redovita inspekcija konopaca koju treba naučiti kako se radi jer se Vectran konopci troše i pokazuju istrošenost drugačije nego ostali konopci poput Spectra konopaca.

HMA

O HMH konopcima se dosta priča u svijetu padobranstva i privlači pozornost mnogih, ali zašto? Pruža jako mali otpor, vrlo je otporan na smanjivanje i ne mijenja „Trim“. Vrlo je čvrst i troši se vrlo dobro te traje vrlo dugo. Stoga, zašto se ne koristi na svim padobranima? Toliko je tanak da ga je vrlo teško šivati precizno a na točkama gdje se šiva nastaju velika oštećenja. Također, pokazuje oštećenja i trošnost na vrlo drugačiji način nego ostali konopci i najvažnije ne nosi se dobro s oštećenjima. Ostali tipovi konopaca mogu se prljati i biti u kontaktu sa zemljom i pijeskom te i dalje trajati dugo, ali HMA konopcima se životni vijek znatno smanjuje s oštećenjima, prljavštinom i pijeskom, fizičkim trošenjem tako da se njime treba odnositi vrlo pažljivo. Dodatno, postoji mnogo različitih čvrstoća na tržištu ali su samo neki odgovarajući za većinu sportskih padobranaca. Oprez se preporučuje pri odabiru HMA konopaca za vaš padobran.

Koji tip konopaca će vam odgovarati?

Prvo, nisu svi tipovi konopaca dostupni za sve tipove padobrana. Proizvođači su dizajnirali i testirali padobrane te ih i lansirali na tržište samo s najuspješnijom kombinacijom konopaca. Njihova su testiranja možda pokazala da prednosti određene kombinacije konopaca ne nadilaze nedostatke koje donosi te ih i ne nude kao opciju. To znači da bi trebali slijediti njihove upute i ne naručivati drugačiji tip konopaca od ostalih proizvođača. Ne odgovarajući konopci možda ne zadovoljavaju standarde proizvođača i ako su izrađeni od ne testiranih dimenzija i materijala, može prouzročiti neželjene komplikacije.

Za većinu padobrana, najbolja opcija je Spectra (često zvana i Microline), Dacron i Vectran. Spectra je vjerojatno najbolji izbor zbog vrhunskih sigurnosnih osobina iako Vectran može biti pravi izbor za osobu koja je vrlo vješta s inspekcijom opreme i konopaca. Dakron je rjeđi izbor jer će njegov volumen često zahtijevati i veći sistem.

Svi bi padobranci trebali biti svjesni očekivanog životnog vijeka seta konopaca i znati kako provjeriti ili dati na inspekciju konopce kada osjete promjene u performansama padobrana ili uoče vidljivu istrošenost konopaca. Većina konopaca ima životni vijek između 400 i 600 skokova no mnogo čimbenika može utjecati da se taj vijek skrati ili produži. Brinite se o svojem padobranu jer se on brine o vam.

Link na orginalnu objavu

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti