Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 24.09.2023

Datum objave: 19.03.2020.

Padobrani su posebno dizajnirani za određeni tip skakanja

Tehnička strana padobranske opreme - saznaj više

Tandem-Experti-Rokok-70

Postoji nekoliko stavki koje trebate zapamtiti kada gledate na padobransku opremu s tehničke strane. Padobrani koje koristimo u padobranstvu su posebno dizajnirani za određenu padobransku disciplinu. Za brzinu i brzu reakciju obično se koriste manji padobrani – poput onih dizajniranih za Swoop. Manji padobrani su obično i opasniji i zahtjevaju iskustvo i vještinu jer ostavljaju manji prostor za pogreške. U tandem padobranstvu, gdje je sigurnost na prvom mjestu, padobrani su konstruirani mnogo veći nego padobrani koje smo upravo spomenuli. Tandem padobrani su veći iz dva razloga – Konstruirani su da budu u mogućnosti nositi duplo veću težinu jer dvije osobe koriste jedan padobran te jer je poželjan nježan i ugodan te najprije siguran let padobranom.

Oprema koju će koristiti vaš tandem instruktor je dizajnirana da pruži najveću moguću sigurnost za tandem putnike pri izvođenju Tandem skoka. Svaki padobran sadrži dva padobrana – Glavni i rezervni. Kako im i ime govori glavni padobran je padobran koji se uobičajeno koristi za tandem skokove no povremeno može nastati situacija koja će zahtijevati da instruktor odbaci glavni padobran te aktivira rezervni. Komplet padobrana sadrži AAD (automatic activation device) što je uređaj čija je svrha da automatski aktivira rezervni padobran ako visina u slobodnom padu prođe minimum za otvaranje glavnog padobrana. AAD radi po principu izračuna promjene tlaka i visine.

Sve je spakirano u ranac što je torba nalik na ruksak koju instruktor nosi na leđima a dio njega je i sistem veza kojim će instruktor biti povezan za padobran i vas.

Instruktor će na skok nositi i visinomjer, otvori padobran na zadanoj visini.

Tijekom slobodnog pada možete očekivati da će te postignuti visinu od 180 – 220 km/h

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti