Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 24.09.2023

Datum objave: 17.05.2023.

Vaš skok padobranom je otkazan. Zašto?

Zašto i kada se otkazuju padobranske operacije i skakanje padobranom

otkazivanje-padobranskih-operacija

Padobranske operacije i skakanje padobranom mogu se otkazati iz različitih razloga, uključujući sigurnost, vremenske uvjete i tehničke probleme. Evo nekoliko uobičajenih razloga za otkazivanje padobranskih operacija:

NOTAM

NOTAM (Notice to Airmen) je oblik obavijesti koji izdaje operater aerodroma a koji se koristi u zračnom prometu kako bi se pružile važne informacije pilotima i drugim relevantnim osobama o promjenama, privremenim ograničenjima ili drugim bitnim detaljima koji utječu na sigurnost letenja.

NOTAM obavijesti se izdaju kada je potrebno privremeno ograničiti pristup određenom dijelu zračnog prostora ili kada je aerodrom privremeno zatvoren zbog radova na pisti, vojnih vježbi, posebnih događanja ili drugih operativnih razloga.

Česti primjer zatvorenosti Aerodroma sa travnatim pistama NOTAM-om je nakon obilne kiše (do nekoliko dana) kada je travnata uzletno-sletna staza natopljena vodom te time onemogućuje polijetanje zrakoplovom. Iako na određeni dan možemo imati nebo bez oblaka ako je prethodnih dana kiša obilno padala moguće je da će aerodrom biti zatvoren.

NOTAM obavijesti su važan alat za upravljanje zračnim prostorom i osiguravanje sigurnosti letenja. Piloti su dužni pregledati NOTAM prije svakog leta kako bi bili informirani o svim relevantnim promjenama ili ograničenjima koja mogu utjecati na njihovu rutu ili operaciju. NOTAM obavijesti se obično objavljuju elektronički i dostupne su putem posebnih servisa i web stranica za zračni promet.

Vremenski uvjeti

Vremenski uvjeti kao što su jaki vjetrovi, oblačnost, kiša ili magla mogu predstavljati opasnost za skakanje padobranom te time onemogućiti obavljanje padobranskih operacija.

Jak vjetar može biti posebno važan faktor jer može utjecati na točnost slijetanja i sigurnost skakanja.

Niska naoblaka koja pokriva cijelo nebo a naročiti ako se baza oblaka nalazi ispod visine otvaranja padobrana onemogućila bi padobrancima da vizualno odrede gdje se nalazi područje za prizemljenje.

Servisni intervali zrakoplova

Zrakoplovi koji se koriste u padobranstvu, redovno su obavezni obavljati servise i to najčešće svakih 50 sati letenja. Ako organizacija kod koje imate rezervirane skokove ima potrebu za redovnim servisom moguće je da će skokovi biti otkazani dok se servis ne obavi. Vrijeme trajanja servisa može varirati od jednog do nekoliko dana.

Tehnički problemi

Ako se identificiraju tehnički problemi s padobranima, opremom ili zrakoplovom koji se koristi za skakanje, operacija se može otkazati radi sigurnosti skakača. To može uključivati ​​probleme s padobranima, oštećenja ili neispravnosti opreme ili tehničke poteškoće s zrakoplovom.

Medicinski ili fizički problemi

 Skakanje padobranom zahtijeva određeni stupanj fizičke spremnosti. Ako padobranac ili instruktor padobranstva ima zdravstvene ili fizičke probleme koji bi mogli utjecati na sigurnost skoka, operacija se može otkazati. I instruktori padobranstva su samo osobe koje su također sklone prehladama i zdravstvenih problema koji će ih na kratko spriječiti u izvođenju padobranskih skokova.

Ostali sigurnosni rizici

Ako se identificiraju sigurnosni rizici koji mogu ugroziti skakače ili posadu zrakoplova, padobranske operacije se mogu otkazati. To može uključivati sumnju u ispravnost zrakoplova i padobranske opreme, skakače pod utjecajem alkohola ili opojnih droga ali i osobna procjena rukovoditelja skokova i odgovornih osoba na aerodromu.

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti