Sorry, your browser does not support JavaScript!

PORTAL O PADOBRANSTVU | 23.05.2024

Datum objave: 03.04.2023.

MARD sistemi (Main assist reserve deployment)

Što je MARD sistem? Na koji način funkcionira?

skyhook-4b-1024x576

MARD sistem je skračenica za Main assist reserve deployment. U prijevodu to je sistem koji putem glavnog padobrana pomaže otvranje reservnog padobrana. Mnogi bi rekli da je to onda obični RSL sistem, ali zapravo on to nije. Iako RSL je sastavni dio MARD-a. Vjerojatno sada stvar počinje biti malo zbunjujuća. Kako bi to lakše objasnili možda treba početi od objšnjenja kako točno funkcionira RSL.

RSL (reserve static line) je sistem koji ako je aktiviran otvara ranac rezervnog padobrana samim činom odbacivanja glavnog padobrana. RSL je prikopčan na jedan ili oba dva slobodna kraja (risera) glavnog padobrana na jednon strani, a na drugoj strani je prikopčan na metalni prsten koji je provučen kroz pin za otvaranje rezervnog padobrana. Prilikom odbacivanja glavnog padobrana RSL se odvaja od sistema veza zajedno sa glavnim padobranom i povlači pin za otvaranje rezervnog padobrana, tim činom omogučava pilot padobrančiću rezervnog padobrana da odradi svoj posao.

MARD sistem je isto prikopčan na slobodne krajeve putem RSL-a, ali na drugoj strani vodi do sustava za aktivaciju rezervnog padobrana ali i do MARD sistema. Zato je on sastavni dio MARD-a. MARD je naprava koja prilikom oslobađanja rezervnog padobrana prilikom odbacivanja glavnog njegovom snagom odvajanja povlači traku (bridle) od kontejnera (free bag) rezervnog padobrana. Time se brzina ovaranja rezervnog padobrana znatno povečava za 4 do 5 puta u odnosu na brzinu djelovanja samog pilot padobrančića. Najbitnija karakteristika MARD a je da koristi snagu i brzinu cijelog glavnog padobrana za aktivaciju rezervnog padobrana. Njegovim korištenjem možete očekivati da će se ušparati oko 30 metara prilikom aktivacije rezervnog padobrana, što u kritičnim momentima ponekad može sačuavati osobu od ozbiljnih ozljeda.

U slučaju deaktiviranja RSL-a neće reagirati niti MARD. On mora biti konstruiran na način da omogučava otvaranje rezervnog padobrana u slučaju potpunog otkaza padobrana, točnije u slučaju kada ne odbacujemo glavni padobran, nego primarno otvaramo rezervni.

Kako funkcionira SkyHook

MARD proizvođaći i sistemi

MARD sistemi najčešće dolaze kao dodatna opcija proizvođača padobrana i nigdje nisu propisima propisani kao obvezna oprema. Iako njihova primjena uglavnom povećava sigurnost bavljenja sportom.

Prvi i najpoznatiji MARD sistem je SkyHook od UPT-a, koji proizvodi Vector sisteme. SkyHook također koriste Aerodyne koji proizvodi Icon sisteme i Sun Path Products koji proizvodi Javelin sisteme.

SkyHook je prva inačica MARD sistema na tržištu pa zato često ljudi niti neznaju za akronim MARD i za što on stoji jer to jednostavno poistovječuju sa SkyHook-om. Ali SkyHook iako je najzastupljeniji MARD sistem nije jedini.

Rigging Inovations koji proizvodi Curv sisteme osmislio je i napravio svoju inačicu MARD-a koja se zove MOJO. Mirage sistemi proizvode TRAP, Strong enterprises proizvode Air Anchor, MarS proizvodi RAX sistem, Sunrise Manufactoring (Wings) proizvodi The Boost.

Uglavnom večina proizvođaća proizvodi svoje MARD sisteme ili koriste jedan od postoječih na tržištu, tako da je danas sa svakom kupovinom nove opreme moguće naručiti MARD sistem, a u slučaju stare opreme moguće ga je ugraditi naknadno kod proizvođača ili maser rigera ovlašetnog za ugradnju od strane proizvođača. 

Primjetili ste grešku? Predložite ispravku.

Zadnje vijesti iz iste kategorije

Padobranstvo.com - Prvi Hrvatski portal o padobranstvu

Padobranstvo.com je prvi i za sada jedini Hrvatski padobranski portal koji je posvećen promicanju i popularizaciji padobranstva kao rekreacije, sporta i životne terapije. Kroz rad portala pokušat ćemo obraditi širok raspon tema koje će biti korisne osobama koje se žele uključiti u ovaj čudesan sport i aktivnost, ali i prenijeti bogate informacije koje će koristiti osobama koje su se već uključile u bavljenje padobranstvom na njihovom putu prema iskusnim padobranskim profesionalcima.

Vrlo rado ćemo surađivati sa svim zainteresiranim stranama koje se žele uključiti u rad portala te pozivamo na suradnju sve iskusne padobrance, Instruktore padobranstva, trenere, padobrance učenike i početnike, druge medije zainteresirane za padobranski način života ili i one koji tek razmišljaju o prvim padobranskim koracima.

Portal je namijenjen i svim padobranskim klubovima u Hrvatskoj te vas pozivamo da nam pošaljete svoje tekstove, informacije, radove, postignuća, aktivnosti, najave i sportske rezultate s natjecanja koje ćemo rado i ažurno objaviti